Overstroming India
In Nepal, Bangladesh en India zijn door de zware overstromingen ruim zestien miljoen mensen getroffen (stockfoto: Europese Commissie).

De zware overstromingen in Azië hebben het Rode Kruis doen besluiten om het internet in te schakelen. Niet voor geld of hulpgoederen, maar voor mensen die de rampgebieden op basis van actuele satellietbeelden in kaart kunnen brengen. Deze vorm van crowdsourcing paste het Rode Kruis ook toe na de aardbeving in Nepal, in 2015.

In Nepal, Bangladesh en India zijn door de zware overstromingen ruim zestien miljoen mensen getroffen. Er is een tekort aan voedsel en door vervuild water breken ziektes uit. Door de overstromingen zijn al honderden mensen om het leven gekomen. In Bangladesh en Nepal staat meer dan een derde van het land onder water.

Oude kaarten grotendeels onbruikbaar
Onder meer in Nepal zijn veel gebieden nog niet goed in kaart gebracht. Daarnaast zijn door de aardbeving van twee jaar geleden zoveel wegen onbegaanbaar geworden of verlegd, dat oude kaarten grotendeels onbruikbaar zijn. Daardoor weet het Rode Kruis soms niet hoe het gebieden kan bereiken of waar de meeste hulp nodig is. Hulpverleners hebben daarom nieuwe kaarten nodig om hun werk te kunnen doen. Ook hoopt het Rode Kruis door het werk van de ‘mappers’ open plekken te vinden waar bijvoorbeeld helikopters kunnen landen.

Op de site van het Rode Kruis wordt uitgelegd wat er van de vrijwilligers wordt gevraagd.