Echten
Rioolwaterzuivering Echten (foto: Zonnegilde).

Het probleem met de giftige lozing bij de rioolwaterzuivering in Echten is opgelost en de zuivering is volledig hersteld. Dat blijkt uit analyses van het rioolwater. Om welke giftige stof het gaat, wordt nog onderzocht.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) vervolgt zijn onderzoek naar de bewuste al dan niet bewuste veroorzaker van dit incident. Door de lozing was een deel van de bacteriën in de biologische zuivering gedood, waardoor het rioolwater onvoldoende werd gezuiverd. Het waterschap verwijderde dit deel van de bacteriën en verving ze door levende gezonde exemplaren, afkomstig van de rioolwaterzuiveringen Smilde en Dieverbrug. Hiermee werd het probleem verholpen.

Geen gevolgen voor bewoners

Op rioolwaterzuivering Echten wordt het afvalwater gezuiverd van huishoudens, bedrijven en industrie uit de gemeente Hoogeveen, de kernen IJhorst en Elim én het grootste deel van de gemeente De Wolden. De storing heeft volgens WDODelta geen consequenties gehad voor bewoners. Zij konden gewoon gebruikmaken van toilet, badkamer, gootsteen en wasmachine.