Paradigm Festival Groningen is proefterrein voor Sanitation Hub

Op het Paradigm Festival in Groningen, van 11 tot en met 13 augustus, wordt voor het eerst de SEMiLLA Sanitation Hub in de praktijk getest. Deze installatie kan urine en uitwerpselen omzetten in schoon drinkwater en is ontwikkeld in samenwerking met de HAS Hogeschool Den Bosch en de Universiteit Gent.

SEMiLLA is een spinoff van het onderzoeksprogramma MELiSSA (Micro Ecological Life Support System Alternative) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het bedrijfje richt zich op de toepassing van innovatieve ruimtevaarttechnologie bij de circulaire behandeling van urine, grijs en zwart water.

Geheim proces
Van de buitenkant ziet de Sanitation Hub er uit als een gewone zeecontainer: 2,40 meter hoog, 2,40 meter breed en 12 meter lang. Ook aan de urinoirs, toiletten, spiegels en wasbakken in de container is niets vreemds te zien. De innovatieve technologie die erachter schuilgaat, is geheel aan het oog onttrokken. Het gaat volgens Peter Scheer, de oprichter van SEMiLLA, om een geheim proces: “Omdat we gebruikmaken van enkele patenten van de Universiteit Gent. Maar het werkt echt fantastisch”, zegt hij op newscientist.nl. “Het proces is volledig duurzaam. Voor alle stoffen die erin gaan hebben we een nuttige toepassing bedacht. Zo worden mineralen en elektrolyten uit het afvalwater weer gebruikt om planten te voeden.”

Vluchtelingenkampen en ontwikkelingslanden
De Sanitation Hub is niet per se ontwikkeld voor muziekfestivals, maar het festival in Groningen wordt wel gezien als een zeer geschikt evenement voor een praktijkproef. De festivalbezoekers eten en drinken immers uiteenlopende stoffen en een deel van hen gebruikt ook drugs. Als het lukt om van hun ontlasting schoon, drinkbaar water te maken, dan is dat een belangrijke stap op weg naar toepassingen op plaatsen op aarde waar schoon water schaars is, zoals vluchtelingenkampen en ontwikkelingslanden. De VN schat dat momenteel ruim twee miljard mensen geen toegang hebben tot adequate sanitaire voorzieningen.

Sanitation Hub
De opzet van de Sanitation Hub (afbeelding: SEMiLLA).