Van een dergelijke drukte voor de ingang van de Aqua Nederland vakbeurs zal volgend jaar geen sprake meer zijn, wanneer de bezoekers moeten reserveren voor een time slot (foto: Easyfairs).

Beursorganisator Easyfairs Nederland, die onder meer de jaarlijkse Aqua Nederland vakbeurs organiseert, gaat zijn evenementen volgens de anderhalvemetersamenleving inrichten. Daarmee hoopt Easyfairs evenementen vanaf september weer te laten plaatsvinden. Dat zal dan gaan op een verantwoorde manier: er wordt onder meer gedacht aan zogeheten ‘time slots’ voor bezoekers en een verruiming van de gehele beursindeling.

“Door het coronavirus hebben wij al meer dan dertig events noodgedwongen moeten verplaatsen of annuleren. De gevolgen zijn enorm. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze exposanten, bezoekers, partners en leveranciers. Wij verwachten dat de anderhalvemetersamenleving voorlopig de norm blijft en daarom gaan wij aan de slag om onze events op die manier in te richten”, zegt Jeroen van Hooff, ceo van Easyfairs Nederland.

‘Moeilijke tijden’
Easyfairs Nederland organiseert jaarlijks meer dan zestig evenementen, waarvan het merendeel op haar eigen locaties in Evenementenhal Gorinchem en Evenementenhal Hardenberg. Ook vinden organiseert Easyfairs Nederland evenementen in onder andere RAI Amsterdam, Jaarbeurs Utrecht, Brabanthallen in Den Bosch en Ahoy Rotterdam. Daarmee is Easyfairs Nederland de grootste beursorganisator van Nederland. “Het zijn moeilijke tijden en dan druk ik me nog erg zacht uit”, legt Van Hooff uit. “Maar het ligt niet in onze aard om bij de pakken neer te zitten, wij willen door. Daarom zijn wij bezig met een protocol om onze events conform de anderhalvemetersamenleving in te richten.” Voordeel is dat de focus van Easyfairs vooral ligt op de organisatie van nationale en regionale beurzen. De beursorganisator loopt daarbij niet tegen de knelpunten aan van internationale beurzen.

Time slots
Het uitgangspunt is dat alle evenementen veilig zijn, en dat iedereen zich veilig voelt, benadrukt Van Hooff. “Daarom zijn wij bezig met het opstellen van verschillende protocollen. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van zogeheten ‘time slots’. Dat zou betekenen dat bezoekers zich gaan registeren voor een bepaald time slot, waarbij we de openingstijden eventueel gaan verruimen indien dit noodzakelijk en mogelijk is. Het voordeel van werken in time slots is dat iedereen de tijd en ruimte krijgt om op een veilige manier met elkaar in gesprek te gaan.”

Verruiming van de indeling
Verder bekijkt Easyfairs de mogelijkheden tot een verruiming van de gehele beursindeling, zoals bredere gangpaden, meer ruimte creëren op plekken waar voorheen drukkere bezoekersstromen waren en aangepaste inrichting van de kennistheaters. Van Hooff: “Dat zijn punten waar we ons in de komende tijd over gaan buigen. Daarnaast maken we al gebruik van onze smartbadge technologie. Met deze badge kan de bezoeker de informatie op de stands van exposanten scannen. Na afloop van het beursbezoek ontvangt de bezoeker een e-mail met daarin een overzicht van alle exposanten die hij of zijn gescand heeft. Hierdoor verdwijnen de fysieke visitekaartjes, folders en dergelijken. Wel zo milieuvriendelijk en ook nog eens volledig corona-proof.”

Volgende editie Aqua Nederland
De Aqua Nederland vakbeurs stond dit jaar in de agenda voor 17 tot en met 19 maart, maar werd vanwege corona al uitgesteld naar 16 tot en met 18 juni. Uiteindelijk is besloten de beurs dit jaar in zijn geheel af te gelasten. De volgende ‘corona-proof’ editie van Aqua Nederland staat op de planning voor 23, 24 en 25 maart 2021.