Oasen en waterschappen starten publiekscampagne ‘Was op Maat’

Doordat drinkwaterbedrijf Oasen sinds de ingebruikname van drinkwaterzuiveringsstation Schuwacht nu overal in zijn verzorgingsgebied zacht kraanwater levert, acht men de tijd rijp om de burgers ervan te overtuigen dat zij minder wasmiddelen nodig hebben. Bij die campagne wordt intensief samengewerkt met de waterschappen in het gebied.

Sinds begin augustus krijgen alle klanten van Oasen zacht water uit de kraan. Het bedrijf wist de hardheid van het drinkwater vanaf begin juni stapsgewijs terug te brengen van 13,4 Duitse graden tot 7,8 Duitse graden. Zacht water vermindert kalkaanslag op tegels en sanitair, zorgt voor een lager energieverbruik van huishoudelijke apparaten en verbetert de werking van zeep. Gemiddeld is 30 procent minder wasmiddel nodig voor een net zo schone was. Oftewel een besparing van 1,7 miljoen kilo wasmiddel.

Minder energie nodig
Niet alleen voor de burgers is dat goed nieuws. Ook voor de waterschappen in het verzorgingsgebied van Oasen. Het hoogheemraadschap van Rijnland en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hoeven hierdoor minder energie te gebruiken om wasmiddelresten uit het rioolwater te halen. Het lag voor de waterschappen daarom ook voor de hand om met Oasen samen te werken aan een publiekscampagne die het wasmiddelgebruik onder burgers moet verminderen.

Speciale persleiding van Schuwacht naar de awzi
De samenwerking reikt echter verder dan deze campagne. Bij het zuiveringsproces van drinkwater – op basis van membraanfiltratie – komt een hoeveelheid afvalwater vrij. Dit afvalwater wordt via een speciale persleiding vanaf Schuwacht rechtstreeks afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie De Groote Zaag van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.