Landustrie heeft in Sneek een eigen full scale testtank, waar de oppervlaktebeluchters, in aanwezigheid van de klant, zullen worden getest (foto: Landustrie).

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in de wijk Jebel Ali in het zuidelijk stadsdeel van Dubai wordt fors opgeschaald en uitgebreid: de hoeveelheid rioolwater die per dag wordt gezuiverd, gaat van 300 duizend naar 675 duizend kubieke meter. Het Sneker bedrijf Landustrie levert voor de uitbreiding 48 nieuwe oppervlaktebeluchters, met bijbehorende aandrijvingen en besturing.

De opschaling van de rwzi is nodig om de grootschalige nieuwbouw met een miljoen inwoners, het nieuwe vliegveld én de World Expo 2020 te bedienen. De installatie ligt in open woestijngebied, waar de temperatuur in de zomermaanden oploopt tot ruim boven de 50 graden Celsius. De aandrijvingen van de oppervlaktebeluchters worden daarom afgeschermd met een zonnekap.

Testen in eigen testtank
De hoog-rendement beluchters zorgen voor zuurstofoverdracht in de beluchtingtanks, noodzakelijk voor een efficiënte bacteriologische reiniging van het rioolwater. De zuurstofinbreng door de beluchters wordt door Landustrie, in aanwezigheid van de klant, uitvoerig getest in de eigen testtank in Sneek.

De levering wordt uitgevoerd in opdracht van de Joint Venture Besix – Larsen & Toubro, respectievelijk een Belgische en Indiase organisatie. Het totale project dat door de gemeente Dubai wordt aanbesteed, komt op ruim 300 miljoen euro.