De IFAT was vanwege corona al eerder verplaatst naar september, maar gaat nu helemaal niet door. Over twee jaar is de volgende IFAT (foto: Messe München, bewerkt door redactie WaterForum).

De Duitse milieutechnologiebeurs IFAT gaat dit jaar niet door. De beurs was al uitgesteld van mei naar september, maar uit een enquête die Messe München heeft gehouden onder de IFAT-exposanten, bleek dat de meeste respondenten ook een najaarseditie niet zien zitten. In Duitsland mogen grote evenementen op zijn vroegst pas eind augustus 2020 worden gehouden.

Of een groot evenement als de IFAT in september wél gehouden zou kunnen worden, is volgens de beursorganisator en de meeste exposanten nog zeer onzeker. Dat betekent dat een goede planning eigenlijk niet mogelijk is. Messe München heeft de knoop vervolgens doorgehakt en IFAT 2020 definitief geannuleerd. De volgende IFAT vindt plaats van 30 mei tot 3 juni 2022.

‘Met een bezwaard hart’
“Een veilige en succesvolle IFAT 2020 voor alle betrokkenen – dat was onze eerste zorg. Door de nog steeds niet te voorziene omstandigheden is deze doelstelling helaas ook voor de nieuwe datum niet meer haalbaar”, legt Stefan Rummel, algemeen directeur van Messe München, uit. De beurs was al uitgesteld van mei tot september. “We schrappen daarom de alternatieve datum met een bezwaard hart. Maar we zullen ons platform blijven ontwikkelen en digitaal aanvullen om een nieuwe impuls te geven aan de milieu-industrie – zowel in onze thuisbasis in München als internationaal.”

Duidelijke mening van de branche
De beslissing is gebaseerd op intensieve gesprekken met brancheorganisaties, partners en exposanten uit alle segmenten van IFAT. En een recent onderzoek heeft deze mening bevestigd. De enquête onder alle op de beurs ingeschreven exposanten werd in de week na Pasen online gehouden. Er namen 1933 exposantenvertegenwoordigers van over de hele wereld deel. Daarvan zei 64 procent dat IFAT in september 2020 in hun ogen niet te rechtvaardigen was vanwege de coronacrisis (737 respondenten) of dat ze zouden willen pauzeren vanwege de lage verwachtingen voor het succes van de beurs (507 respondenten). Circa 85 procent van de ondervraagden verwacht bovendien niet dat de sector milieutechnologie vóór de eerste helft van 2021 economisch zal herstellen.

Meer informatie kunt u vinden op www.ifat.de/en