Het schip Arctic Sunrise van Greenpeace voerde van januari tot maart metingen uit in Antarctische wateren. (Foto: Greenpeace).

Uit een laboratoriumanalyse van water- en sneeuwmonsters uit Antarctica blijkt dat in de meerderheid van de geteste monsters microplastics en PerFluor Alkylstoffen (PFAS) aanwezig zijn. Van januari tot maart 2018 nam het schip Arctic Sunrise van Greenpeace Nederland monsters in de Antarctische wateren.

Uit het verslag van de expeditie dat 7 juni werd gepubliceerd, blijkt dat zeven van de acht geteste monsters van het wateroppervlak ten minste één microplastic deeltje per monster van 1 liter. Plastic afval en schadelijke stoffen komen daarnaast ook voor in zeven van de negen geteste sneeuwmonsters. Dat wijst er dus op dat er ook chemicaliën vanuit de atmosfeer zijn neergedaald.

Manta-trawl
Daarnaast werden er nog negen monsters genomen met behulp van een manta-trawl en onderzocht op microplastics. Een manta-trawl is een systeem voor het bemonsteren van het oppervlak van de oceaan waarbij gebruik wordt gemaakt van een net. In twee van deze monsters werd microplastic aangetroffen.

Natuurreservaat
Greenpeace Nederland pleit er voor dat bedrijven en overheden het gebruik van plastic drastisch reduceren en dat schadelijke stoffen als PFAS wereldwijd worden uitgebannen. Greenpeace voerde het onderzoek uit als onderdeel van een campagne om de Zuidpoolzee tot natuurreservaat te laten uitroepen. Met 1,8 miljoen km² zou dat natuurreservaat vijf keer zo groot zijn als Duitsland. “Zo geven we de pinguïns, walvissen en het hele ecosysteem de ruimte om te herstellen van alle schade die hen is aangedaan”, aldus Greenpeace in een persbericht.