Op de eerste European Water Tech Week, in september 2018, leidde Hein Molenkamp een van de paneldiscussies (foto: Jac van Tuijn).

De European Water Tech Week 2020 in Leeuwarden, waar tussen 21 en 23 september meer dan duizend congresgangers uit tientallen landen worden verwacht, krijgt dit jaar voor het eerst een internationale vakbeurs. Deze nieuwe vakbeurs, Water Tech Europe, wordt georganiseerd door WTC Expo in samenwerking met de WaterCampus-partners Wetsus, Water Alliance en CEW.

Volgens de organisatoren heeft de watertechnologiesector sinds de start van de WaterCampus een sterke groei laten zien in Noord-Nederland. Daarom is de komst van de beurs een logische stap in deze ontwikkeling, aldus WTC Expo. Honderden bedrijven en organisaties uit binnen- en buitenland die watertechnologie ontwikkelen zijn uitgenodigd om zich op de vakbeurs te laten zien. Ook organisaties die zelf niet in de watertechnologie werkzaam zijn maar er wel dagelijks mee te maken hebben, zullen zich in Leeuwarden presenteren. De organisatie denkt daarbij aan private en publieke organisaties uit de circulaire economie, agrifood-, health-, chemie- en energiesector.

Enorme expertise bij de partners
Deze sectoroverstijgende insteek sluit volgens de organisatie aan bij het thema van de beurs: ‘Creating the future’. “Het blijkt steeds harder nodig om over de grenzen van je sector heen te kijken om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen. Daarom zijn wij ook erg blij met de samenwerking met de WaterCampus-partners”, zegt Peter Ourensma, directeur van WTC Expo. “De expertise die zij in huis hebben en het internationale netwerk dat ze hebben is enorm.”

Internationale impact
Hein Molenkamp, managing director van Water Alliance, zegt te merken dat de tijd rijp is voor een grote watervakbeurs in Leeuwarden: “De eerste reacties op deze nieuwe beurs zijn heel positief. Het maakt me trots, als je kijkt welke vlucht de WaterCampus Leeuwarden genomen heeft sinds de start, en welke internationale impact we nu hebben. En dat is nodig ook, want de ontwikkelingen gaan snel, er zijn urgente maatschappelijke kwesties die vragen om antwoorden. En daar werken we iedere dag aan. Het is goed om dit nu eens op zo’n grote schaal te kunnen laten zien en al die kennis te delen.”

‘Iedereen ontmoet elkaar’
Volgens Johannes Boonstra, lid van de raad van bestuur van Wetsus is Water Tech Europe een mooie aanvulling op de European Water Tech Week 2020: “Het belooft voor alle professionals uit de sector een succes te worden. Wetenschap, bedrijfsleven en onderwijs, iedereen ontmoet elkaar in september in het WTC Expo en in het WTC Westcord hotel op het EWTW Congres.”