De stratenmaker was nog bezig en de vissen zwommen al door de Smart Vislift. Twee uur later stond de teller al op 150 vissen en 7 takjes (foto: Waterschap Rivierenland).

Binnen het eerste uur nadat de schuif van de vislift in Opheusden op 8 april openging, zwommen de eerste vissen er doorheen. Dat meldt Waterschap Rivierenland dat in 2018 de eerste vislift in Almkerk plaatste. Waterschap Rivierenland en Vislift bv plaatsen dit jaar elf zelfdenkende vispassages op zeven locaties in het riviertje de Linge.

De zelfdenkende vislift herkent vissen en zorgt ervoor dat deze ongestoord door kunnen zwemmen. Normaliter komen vissen tijdens het zwemmen heel wat obstakels tegen: van stuwen en gemalen tot sluizen en smalle rasters. De smart vislift biedt een oplossing: de zelfdenkende vispassage herkent elke vis die komt aanzwemmen en stelt hiervoor de ideale stroomsnelheid in, zodat de vis ongestoord door een groot deel van de Linge kan trekken.

Vislift voorziet in eigen onderhoud

Bovendien voorziet de vislift in eigen onderhoud én houdt hij de kwaliteit van het water in de gaten. Doordat gegevens over passerende vissen worden opgeslagen, komt het waterschap ook meer te weten over soorten en hoeveelheden vissen die passeren. De passage houdt ook de waterstanden en de waterkwaliteit in de gaten, zodat Rivierenland bijvoorbeeld direct wordt gealarmeerd als de vispassage verstopt zit of als een schadelijke stof in het water geloosd is.