biobased waterleiding
Foto: Brabant Water

In de gemeente Oirschot is Brabant Water 7 december begonnen met de aanleg van de eerste biobased waterleiding van Nederland. De waterleiding is gemaakt van oud frituurvet, houtpulp en suikerrietresten.

“De buis is chemisch gezien exact hetzelfde als een standaard PVC leiding, maar de grondstoffen zijn allemaal biobased”, zegt Hanneke van de Ven, sectordirecteur Distributie bij Brabant Water. “Met dit project willen we de weg vrijmaken voor meer duurzame en biobased materialen in de watersector.”

Experimenteren

“We hebben eerst gekeken naar de kansen voor gerecycled PVC, maar dat bleek niet aan de hoge eisen voor waterleidingen te voldoen. Onze leidingen mogen geen stoffen opnemen uit de grond eromheen én geen stoffen afgeven aan het water dat er doorheen loopt. De volgende stap om te experimenteren met duurzamere leidingen was om te kijken naar de mogelijkheden voor biobased materialen. Vervolgens kwamen we samen met onze leverancier Pipelife op het spoor van deze biobased leiding”, aldus Van de Ven.

Grote CO2-besparing

Voor de productie van de biobased leidingen zijn de gebruikte grondstoffen voor het PVC niet afkomstig uit een fossiele bron, maar uit hernieuwbare bronnen zoals suikerriet, houtpulp en gebruikt frituurvet. Suikerriet en bomen nemen CO2 op bij hun groei en bij de verwerking tot kunststof komt deze CO2 weer vrij. De netto CO2-besparing kan volgens producent Pipelife oplopen tot wel 90 procent. Brabant Water voorziet 2,6 miljoen Brabanders en duizenden bedrijven van drinkwater. Daarvoor ligt er in Brabant meer dan 18.000 km aan waterleidingen. Per jaar wordt er rond de 250 km aan leidingen vervangen of bijgelegd en deze leidingen zijn voor het overgrote deel gemaakt van PVC. Doordat de basismaterialen van biobased PVC de fossiele basismaterialen voor 100 procent kunnen vervangen, is met de keuze voor een biobased waterleiding een forse CO2-reductie mogelijk.

‘Prijzen zullen dalen’

Het biobased PVC materiaal kan ook bijgemengd worden, zodat buizen kunnen worden geproduceerd die deels biobased zijn. Dat kan nu nog economisch aantrekkelijk zijn, maar in de toekomst zal dat anders zijn, vermoedt Aart Jan van der Meijden, algemeen directeur van Pipelife Nederland: “Als de watersector de handen ineenslaat en de ambitie uitspreekt om vol te gaan voor biobased materialen, kunnen we echt impact maken door deze ontwikkeling te helpen versnellen. Op dit moment zijn biobased materialen nog duurder dan conventionele materialen, maar we verwachten dat als de vraag toeneemt, de markt zich snel zal ontwikkelen en de prijzen zullen dalen.”