Een beeld van de Beach Cleanup Tour vorig jaar, bij de start in Cadzand (foto: Stichting De Noordzee/Lize Kraan).

Van 1 tot en met 15 augustus ruimen duizenden vrijwilligers de Nederlandse stranden op in het kader van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Donderdag 1 augustus werd het startsein gegeven op Schiermonnikoog en in het Zeeuws-Vlaamse Cadzand. Na twee weken eindigen de groepen samen in Zandvoort. Het is de zevende editie van deze landelijke schoonmaakactie.

Dit jaar ligt de focus van de Beach Cleanup Tour op wegwerpplastic. Volgens Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee, doet de stichting al jaren officieel strandafvalonderzoek en daaruit blijkt dat een groot deel van het afval op de Nederlandse stranden wegwerpplastic is, zoals snoepverpakkingen, doppen en rietjes. Tijdens alle 31 etappes worden daarom rietjes en wegwerpbestek apart ingezameld. Zo worden data verzameld voor verder onderzoek. Het doel van Stichting De Noordzee is het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.

Duizenden vrijwilligers meldden zich al aan
Voor de meeste van de 31 etappes hebben zich al voldoende vrijwilligers gemeld. Veel van de duizenden vrijwilligers schreven zich al in juni in – een teken dat de Beach Cleanup Tour inmiddels een begrip is geworden. Stichting De Noordzee stelt vast dat steeds meer mensen “popelen om de handen uit de mouwen te steken voor een schone zee”. De impact van de jaarlijkse landelijke schoonmaakactie is ook te herkennen in het overheidsbeleid. Zo vroeg Stichting De Noordzee vorig jaar tijdens de strandopruimactie aandacht voor ballonnenvervuiling op het strand. Dat bleef niet zonder resultaat: inmiddels heeft 55 procent van de gemeenten een ontmoedigingsbeleid of een verbod op ballonoplatingen.

Nog mensen nodig voor negen etappes
Er zijn negen etappes waar Stichting De Noordzee nog extra ‘handjes’ kan gebruiken:
• Vrijdag 2 augustus: Schiermonnikoog
• Zaterdag 3 augustus: Ameland
• Zondag 4 augustus: Westenschouwen
• Maandag 5 augustus: Terschelling
• Dinsdag 6 augustus Kwade Hoek & Vlieland
• Vrijdag 9 augustus: Maasvlakte
• Zondag 11 augustus: Monster
• Dinsdag 13 augustus Wassenaar
• Donderdag 15 augustus Langevelderslag
Vrijwilligers kunnen zich aanmelden op de website van de Beach Cleanup Tour.

Al meer dan 80.000 kilo afval verzameld
Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en richt zich op de bescherming en het duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting focust daarbij op vier hoofddoelen: ruimte voor natuur, schone zee, duurzaam voedsel en natuurvriendelijke energie. De jaarlijkse Beach Cleanup Tour is mogelijk dankzij de steun van hoofdsponsor Boskalis en partners. Sinds de eerste editie in 2013 is er dankzij de hulp van 11.889 vrijwilligers in totaal 83.518 kilo afval van de Nederlandse stranden gehaald.