Het oliespoor op de IJssel (foto: Rijkswaterstaat).

Rijkswaterstaat heeft het schip achterhaald dat op 1 december 2019 verantwoordelijk was voor een oliespoor van 8 kilometer lang op de IJssel. Er is door Rijkswaterstaat proces-verbaal opgemaakt en de zaak is vervolgens overgedragen aan het Openbaar Ministerie. De kosten van het onderzoek naar de herkomst van de olie, zullen worden verhaald op de schipper.

Op 1 december 2019 werd door een visser een oliespoor op de IJssel gemeld, tussen Deventer en Zutphen. Rijkswaterstaat startte direct een onderzoek en nam een monster van de olie. Het ging om olie die afkomstig was uit de machinekamer van een schip. Deze olie, bilge-olie genaamd, is een mengsel van verschillende soorten olie, water en schroefasvet. Het is een regulier afvalproduct, dat schepen kunnen laten afzuigen in bepaalde havens.

Match gevonden, schipper verhoord
Rijkswaterstaat nam monsters van verschillende schepen en ook een plek aan de wal om te onderzoeken wat de bron van de olie was. Bij een van de schepen werd een match gevonden. De schipper is verhoord. Hij gaf aan dat hij dacht een lekkage te hebben en is vervolgens gaan pompen, waardoor de olie in de IJssel terecht kwam. Het Openbaar Ministerie zal het dossier beoordelen en een vervolgingsbeslissing nemen. Rijkswaterstaat zal de kosten van het onderzoek op de schipper verhalen.