Bedrijf uit Kapellebrug start met biozuivering voor cruiseschepen

AWWS werd hier onlangs voor gecertificeerd.Het bedrijf uit Kapellebrug richt zich op duurzaam watermanagement. Het ontwikkelt, produceert, vermarkt en onderhoudt apparaten en technologie voor het biologisch zuiveren van afvalwater. Sinds een tijdje mikt het ook op toepassingen in de maritieme sector.

Kleine container
Een jaar lang heeft AWWS de zogeheten Pure Blue Innopack++ getest op een Rijncruiseschip, dat vaart tussen Keulen en Basel. Het systeem is compact en past in een kleine container, die makkelijk op een schip is in te bouwen.Een ander voordeel is dat zoet water weer kan worden benut in de wasserij of teruggeloosd in de rivier. Afgevangen organische stoffen als fosfaat en stikstof kunnen worden hergebruikt. Daarmee voldoet het systeem ruimschoots aan de jongste, strenge lozingseisen voor afvalwater.
Verdubbeling omzet
Mede door de certificering verwacht hij dit jaar een verdubbeling van de omzet en de werkgelegenheid. AWWS heeft nu 14 mensen in dienst; Directeur Angelo de Mul verwacht dat het er zo’n 35 worden. Ook in 2015 voorziet hij forse groei. “We hebben net een order van een bedrijf dat onder Zwitserse vlag vaart binnen. Ook voor andere producten hebben we orders ontvangen, onder meer uit Israël en Frankrijk.”
Voor het maritieme afvalwatersysteem, waarvoor een derde versie wordt ontwikkeld, gaat AWWS een Europese organisatie uitrollen. “Daarbij houden we alles in eigen hand. Alleen op die manier kun je kwaliteit garanderen.”