Arcadis ontwerpt een deel van de stedenbouwkundige ontwikkeling van de Chinese stad Shenzhen. In dit Longgang Rivier-project wordt het bestaande watersysteem van de stad gebruikt als basis voor de stedenbouwkundige ontwikkeling. Dat maakte Arcadis op 26 november bekend, zonder de financiële details te vermelden.

Het gaat om een samenwerkingsverband tussen de landschapsarchitecten en waterspecialisten van Arcadis in Nederland en de stedenbouwkundigen van Arcadis-dochter CallisonRTKL, in samenwerking met de Universiteit van Shenzhen. De stad Shenzhen ligt in de provincie Guangdong, aan de grens met Hong Kong, en is één van de snelst groeiende steden ter wereld. Waar er vijftig jaar geleden ongeveer dertigduizend mensen woonden, zijn het er nu een kleine twaalf miljoen. In de agglomeratie (de Pearl River Delta) wonen zelfs 62 miljoen mensen, waarmee dit de grootste metropool ter wereld is.

Longgang Rivier is het afvoerputje van de stad
De Longgang Rivier ontspringt in Wutong Mountain en loopt door Shenzhen. Deze rivier is het afvoerputje van de stad. De uitdaging voor de stad is toekomstige verstedelijking te versnellen bij efficiënter landgebruik, met nadrukkelijke aandacht voor de lokale historie en cultuur. Tegelijkertijd moeten de ruimtelijke kwaliteit en het milieu verbeteren. “De in Nederland ontwikkelde ‘lagenbenadering’ is gebruikt als exportproduct”, zegt hoofd landschapsarchitectuur en stedenbouw John Boon van Arcadis in Nederland. “Niet alleen voorziet het ontwerp in de aanpak van de hoofdstroom, maar ook de zijrivieren verder stroomopwaarts, die voor de wateraanvoer zorgen. Door daar te beginnen raakt het water niet vervuild en zijn er minder pieken in de afvoer tijdens regenachtige periodes.”