De vakbeurs in Gorinchem duurt nog tot en met donderdag. (foto: Jac van Tuijn).

De Nederlandse watersector staat onder druk om steeds efficiënter drinkwater te bereiden en afvalwater te zuiveren. De druk om steeds grotere installaties te bouwen die economisch nog beter presteren is groot. Toch zien watertechnologieleveranciers op de vakbeurs Aqua Nederland een groeiende aandacht voor kleinschalige waterbehandeling.

“Ik zie steeds meer belangstelling voor waterbehandeling op wijkniveau”, zo laat directeur Ignaz Worm van de brancheorganisatie Envaqua weten op de eerste dag van de vakbeurs. Zijn brancheorganisatie wil een aanjager zijn van de circulaire economie en Worm is daarom blij met de groeiende belangstelling. Hij voegt daar wel direct aan toe: “Ik zie dat overal in Europa steden bezig zijn met wijkgerichte waterprojecten en in Nederland zien we na Sneek, nu ook initiatieven in Amsterdam en Kerkrade. Maar ik zie ook dat die initiatieven nauwelijks opvolging krijgen. Het decentraal behandelen van water legt het economisch nog steeds af tegen de grote centrale waterinfrastructuur”, aldus Worm. Envaqua wil met de aangesloten bedrijven meewerken om een einde maken aan het transport van water. “Met name afvalwater biedt daarvoor kansen maar dan zal er meer maatschappelijke druk moeten komen”, aldus Worm.

Directeur Ignaz Worm van Envaqua ziet meer belangstelling voor waterbehandeling op wijkniveau. (foto: Jac van Tuijn).

Schaalvoordelen
Ook directeur Dave Bakker van Eliquo merkt in de communale afvalwatersector dat waterschappen eerder kiezen voor grootschalige zuivering dan voor kleine zuiveringen in de wijk. Zijn bedrijf is een van de 350 exposanten op de vakbeurs en aanbieder van zuiveringsinstallaties waarbij maximalisatie van de energieopbrengst en grondstoffen hergebruik voorop staat. “Wij zien waterschappen vooral opschalen en grotere zuiveringen bouwen. Dat biedt veel voordelen voor het opwekken van energie en het terugwinnen van bijvoorbeeld struviet. Die grootschaligheid is heel belangrijk voor de afzet.” Als voorbeeld noemt hij het bedrijf Ostara dat zich heeft gespecialiseerd op de afzet van struviet als meststof naar de landbouw. “Je moet beginnen bij die afzetmarkt”, stelt Ostara.

Inschrijving op milieuprestaties

Volgens Bakker zouden waterschappen bij de keuze voor een rioolwaterzuiveringsinstallatie niet enkel en alleen naar de prijs moeten kijken. “Gelukkig zien we tegenwoordig steeds meer zogenaamde ENVI-aanbestedingen waarbij de CO2-prestatie wordt meegenomen. Als bouwer krijg je dan bonuspunten als je een offerte indient voor een voorstel voor een zuivering met een lage CO2-uitstoot. Zoiets zou je ook kunnen doen voor het terugwinnen van bijvoorbeeld cellulose of plastic.” Dergelijke marktincentives zijn volgens Bakker hard nodig om tot betere milieuprestaties te komen.

Kleinschalige oplossingen

Aan de aanbieders van kleinschalige watertechnologie, ligt het niet, zo denkt ook Alex Berhitu van Water Alliance. “Er staan hier meerdere bedrijven die watertechnologie aanbieden voor kleinschalige toepassingen, zoals het zuiveren van afvalwater op perceelniveau. Maar het lukt niet altijd om de vele waterkwaliteitseisen te waarborgen waardoor overheden zich zorgen maken over dit soort lokale oplossingen”.  Berhitu hoopt dat de komst van online sensors daarin verandering kan brengen. “Als we ze real-time en online kunnen monitoren dan kan sneller worden ingegrepen als een installatie blijkt niet goed functioneert. Heel veel leveranciers op de beurs zijn daarom ook bezig met de automatisering van hun installaties. Er zijn hier in Gorinchem ook aanbieders van ICT-technologie die graag hun diensten aanbieden voor de verwerking van al die data.”

De Aqua Nederland vakbeurs en Rioleringsvakdagen in Gorinchem duren nog tot en met donderdag.