AD-onderzoek: GenX en PFOA breed in drinkwater

In zes Zuid-Hollandse gemeenten zijn GenX en PFOA in minieme hoeveelheden in het drinkwater aangetroffen.. Dat blijk uit onderzoek van het Algemeen Dagblad dat door de Vrije Universiteit in Amsterdam is uitgevoerd. De stoffen zijn afkomstig van chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht.

Het onderzoek verzamelde drinkwater uit Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree, Spijkenisse en Alblasserdam. De drinkwaterbedrijven weten al langer dat de stof in minieme hoeveelheden in het water zit en hebben hun bezorgdheid daarover ook al eerder geuit. Het AD-onderzoek laat zien dat de stof breed verspreid in het drinkwater zit. Dat zou mede worden veroorzaakt doordat de stof via de lucht in het water terecht komt.

Zeeland
Ook Evides heeft op zes locaties op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland extra metingen verricht. Volgens Henk Ketelaars, manager drinkwatertechnologie bij Evides, is ook daar een minieme hoeveelheid van de stoffen GenX en PFOA aangetroffen. “De gemeten concentraties liggen 25 tot 75 keer onder de grenswaarde voor veilig drinkwater”, aldus Ketelaars tegen RTV Rijnmond.

Vergunning aangescherpt
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt in het AD de zorgen van de drinkwaterbedrijven te delen. “De provincie heeft de vergunning onlangs aangescherpt. We hebben het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd om nader onderzoek. Op basis van de uitkomsten zullen we bekijken of meer maatregelen nodig zijn.” GenX-stoffen worden gebruikt als vervanging van het giftige Perfluoroctaanzuur (PFOA), een grondstof voor het maken van teflon. Deze lozingen zijn door Chemours beëindigd, blijkt uit metingen door Rijkswaterstaat.

North-Carolina
In North-Carolina ligt Chemours op dit moment ook onder vuur voor het lozen van GenX. Het is daar ook aangetroffen in drinkwater dat wordt gemaakt uit de rivier Cape Fear en de stof wordt verdacht van het veroorzaken van kanker. De Amerikaanse overheid heeft een onderzoek in gesteld.