De nieuwe rwzi Gaarkeuken (waterschap Noorderzijlvest).

ADS Groep Water realiseert voor waterschap Noorderzijlvest een bandindikker op rwzi Gaarkeuken. De machine om water en slib te scheiden zorgt ervoor dat het waterschap minder slib hoeft te transporteren, waardoor de jaarlijkse CO2-voetafdruk van het waterschap met tien ton daalt. Het algemeen bestuur trekt hiervoor 726.000 euro uit.

Daarnaast biedt de inzet van de bandindikker ook de mogelijkheid om het ontwerp van de zuivering te optimaliseren. Hierdoor komt er minder slib vrij. De plaatsing heeft een positief effect op de exploitatie van rwzi Gaarkeuken door het terugdringen van de transportkosten en de hoeveelheid slib.

Minder overlast

Het waterschap bespaart hierdoor jaarlijks ongeveer 175.000 euro. De investering verdient zich in ongeveer vier jaar terug, stelt het algemeen bestuur. Ook de overlast voor de omwonenden van rwzi Gaarkeuken en Garmerwolde, zoals geur, geluid en trillingen, neemt aanzienlijk af. Zo gaat het aantal transportbewegingen terug van 1750 naar 1100 per jaar.

Geen celluloseterugwinning

Het algemeen bestuur trekt geen geld uit voor celluloseterugwinning uit het rioolwater van Gaarkeuken. Dat zou te veel risico’s opleveren in de operationele sfeer, zoals extra onderhoud en storingen. Ook komt er geen intelligente processturing van Creapro op de rwzi. Het algemeen bestuur wijst erop dat er onlangs veel is geïnvesteerd om het informatiebeveiligingssniveau van de rwzi’s van het waterschap naar een hoger niveau te krijgen. Door het toepassen van Creapro loopt het waterschap het risico dat het informatiebeveiligingsniveau omlaag gaat, stelt het algemeen bestuur.

Niet klaar voor digital twin

Verder komt er vooralsnog geen digitale tweeling van rwzi Gaarkeuken. Het waterschap is volgens het algemeen bestuur nog niet klaar voor de invoering van het digitaal beheersysteem waaraan het gebruiks- en onderhoudsdata aan kan koppelen. Het algemeen bestuur meldt dat een digitale tweeling ook later kan worden aangeschaft.