Impressie van de nieuwe fabriek in Hengelo, waar binnen enkele jaren 275 mensen gaan werken voor NX Filtration (foto: NX Filtration)

De Twentse leverancier van waterzuiveringstechnologie NX Filtration gaat in de nieuwe fabriek in Hengelo jaarlijks meer dan 120.000 membraanmodules maken. Aanvankelijk zouden dat er 80.000 zijn. De zaken gaan echter zo goed dat opschaling nodig is. Zo steeg de omzet over het eerste halfjaar met 188 procent tot 3,7 miljoen euro. “We zijn blij dat we onze vernieuwende technologie op steeds meer plaatsen in de wereld kunnen toepassen”, zegt CEO Michiel Staatsen. 

“Wij zijn ervan overtuigd dat er een watertransitie nodig is. Kijk naar de dalende grondwaterstanden door droogte als gevolg van de klimaatverandering. En issues met de beschikbaarheid van schoon en betaalbaar water. Kortom: we moeten anders met onze waterbronnen omgaan.”

NX Filtration is in 2016 opgericht en groeit als kool. Zo zijn er in de eerste helft van het jaar membraanmodules verkocht in 22 landen, waaronder Canada, Indonesië en Zuid-Afrika. Bedrijven als Nijhuis Industries, één van de klanten van het eerste uur, gebruiken deze modules in de installaties die ze bouwen.

“Wij zijn de enige in de wereld die deze holle vezel nanofiltratiemembraanmodules kunnen maken. Er rusten dan ook diverse patenten op”, zegt Staatsen. “Klanten kunnen hiermee in één duurzame stap met weinig energie en een zeer laag chemicaliënverbruik dezelfde waterkwaliteit leveren als bijvoorbeeld de veel gebruikte combinatie UF/RO/re-mineralisatie-technologie.”

Zeventig procent energiebesparing

Hij verwijst naar een pilotproject waarbij de klant met de technologie van NX Filtration 70 procent energie en 99 procent aan chemicaliënkan besparen in vergelijking met UF/RO. Hier staan nu wekelijks twee vrachtwagens met chemicaliën voor de deur. Dat kan dus terug naar één vrachtwagen per jaar.
De CEO is zo positief over de toekomst dat de capaciteit van de nieuwe fabriek in Hengelo wordt opgeschaald: van 80.000 naar meer dan 120.00 membraanmodules per jaar.
De fabriek wordt in 2024 operationeel en komt op het Hightech Systems Park. Goed nieuws voor de regio: zo is de werkgelegenheid sinds de zomer van vorig jaar meer dan verdubbeld tot 104 banen. En daar komen er nu nog meer bij.

Nieuwe experts in dienst

NX Filtration nam het afgelopen jaar meerdere nieuwe experts in dienst, waaronder de nieuwe technisch-directeur Geert-Henk Koops. De voormalig Global Technology Leader bij Suez Equipment and Systems startte in juni 2022. Hij bracht een schat aan internationale ervaring mee uit zijn lange carrière bij onder meer Suez. Daar leidde hij een wereldwijd team van ongeveer 100 onderzoekers en ingenieurs die verantwoordelijk waren voor productontwikkeling op het gebied van waterbehandeling.

De Japanner Tsune Katsura sloot zich in april 2022 aan. Hij heeft eveneens veel internationale verkoopervaring na zijn 20-jarige carrière bij Hydranautics. Daar was hij tussen 2018 en 2021 voorzitter. Het bedrijf is één van de wereldleiders op het gebied van membraantechnologie en onderdeel van de Nitto Denko Corporation.

Mark Luttikhuis werd in oktober 2021 benoemd tot financieel directeur. Hij bekleedde eerder CFO-functies bij Brink Group (fabrikant van treksystemen in de auto-industrie) en bandengroothandel Heuver, met verantwoordelijkheid voor financiën, IT, HR en inkoop.

Global Intelligence Award gewonnen

Staatsen is trots op de internationale erkenning die het bedrijf in mei van dit jaar kreeg. Zo werd de decentrale waterzuivering in een nieuwbouwwijk van het Zweedse Helsingborg bekroond als beste afvalwaterproject 2021 van de Global Water Awards.
Het lokale nutsbedrijf nam hier in mei 2021 de nieuwe Recolab afvalwaterzuiveringsinstallatie officieel in gebruik voor 4.000 gezinnen. De installatie is door Landustrie ontworpen en gerealiseerd op basis van de DESAH-technologie van de gelijknamige dochteronderneming.
Later zijn NX Filtration en Jotem Waterbehandeling aangehaakt. Het effluent van de Zweedse DESAH-installatie wordt nu biologisch gezuiverd en op zee geloosd. Het nutbedrijf van Helsingborg wil op termijn het effluent niet meer op zee lozen maar kunnen hergebruiken als zwembadwater. De DESAH-installatie is hiervoor uitgebreid met een nabehandelingstap met de nanofiltratiemembranen van NX Filtration. Deze nabehandeling is ontworpen door Jotem Waterbehandeling.

Kosten gaan voor de baat

Hoewel de omzet van NX Filtration in het eerste half jaar met 188 procent steeg tot 3,7 miljoen euro verloor het bedrijf in deze periode 4 miljoen euro. Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog 1,4 miljoen euro. Staatsen benadrukt dat NX Filtration een jong bedrijf is waar de kosten bewust voor de baat uitgaan. “Zo zijn we onze internationale salesorganisatie aan het opbouwen. Ook hebben we veel internationale pilots opgezet. Klanten kunnen zo zielf ervaren hoe onze technologie werkt.”

Staatsen verwacht dat het bedrijf met het geld van de beursgang uiteindelijk door kan groeien naar een winstgevend bedrijf. De omzetverwachting voor dit jaar ligt tussen de 8 en de 10 miljoen euro.