pharmafilter
Foto: De Pharmafilter installatie, die bijna 10 jaar het ziekenhuisafval zuiverde van onder andere ziekenhuisorganisatie ZorgSaam. Sinds 1 april 2024 ligt de installatie stil.

Sinds 1 april gaat het ziekenhuiswater van het Terneuzense ZorgSaam weer ongezuiverd naar de rioolwaterzuivering. De organisatie moest noodgedwongen de zuiveringsinstallatie van Pharmafilter stilleggen, door het faillissement van de leverancier. Ook vijf andere Nederlandse ziekenhuizen die Pharmafilter gebruiken, gaan stoppen.

Meerdere Nederlandse ziekenhuizen maakten jarenlang dankbaar gebruik van het milieuvriendelijke en kostenbesparende Pharmafilter systeem dat onder andere medicijnresten afbreekt, maar moeten noodgedwongen stoppen. Op 31 oktober 2023 is Pharmafilter failliet verklaard, door een eerder faillissement van de leverancier. Het zelfstandig voortzetten van de installatie is niet alleen ingewikkeld, maar ook duur.
Het Pharmafilter systeem breekt het ziekenhuisafval, waaronder medicijnresten, voor een groot deel op biologische wijze af. Via vermalers op de afdelingen, gekoppeld aan de riolering en de zuiveringsinstallatie op het buitenterrein, kunnen medewerkers afval deponeren. Via de installatie worden schadelijke stoffen als medicijnresten en giftige cytostatica (kankermedicatie) uit het water gefilterd en geoxideerd.

Reactie waterschap Scheldestromen

Marianne Poissonnier, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen, zegt tegen PZC op de hoogte te zijn gebracht van de juridische belemmeringen waardoor Pharmafilter moest stoppen. In de regio van het waterschap gebruikte het Terneuzense ziekenhuis ZorgSaam het systeem sinds 2013, dat 5 miljoen euro hierin investeerde. “Ik word hier niet blij van. Ik ben echt teleurgesteld. Het is heel vervelend voor ZorgSaam en voor ons. Ik snap dat het ziekenhuis tijd nodig heeft om een oplossing te zoeken, dat kan niet op één dag. Het is heel complex. Ik hoop echt dat er snel een oplossing gevonden wordt.”

ZorgSaam

Doorgaan met Pharmafilter zou ziekenhuis ZorgSaam teveel geld kosten, omdat het intellectuele eigendom van Pharmafilter in handen is van een aparte stichting. Het ziekenhuis sloot 2023 af met een tekort van 11 miljoen euro, blijkt uit een interview met René Smit, de voorzitter van de raad van bestuur van ZorgSaam in het AD. Dat kwam niet alleen door het onverwachte faillissement van Pharmafilter, maar ook door de inflatie, hogere energielasten, een duurdere cao en ziekteverzuim onder personeel van het ziekenhuis. De Pharmafilter installatie paste binnen de duurzaamheidsdoelen van ZorgSaam, en daarnaast kreeg het ziekenhuis belastingvoordelen die het nu voortaan misloopt.

Ziekenhuizen met Pharmafilter

Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft was in 2012 het eerste ziekenhuis in Nederland waar het Pharmafilter concept werd ingevoerd. Daarna volgden onder meer dus ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen, Fransiscus Gasthuis Rotterdam, Amphia Ziekenhuis en Erasmus MC Rotterdam.