dijkversterking
Foto: de IJsseldijk die moet worden versterkt begint in het zuiden vanaf de versterkte dijk bij Westenholte in Zwolle en loopt via ’s-Heerenbroek, Wilsum en Nieuwstad richting het noorden, tot in IJsselmuiden en de stationsomgeving van Kampen. De dijk loopt verder door tot de splitsing van de N765 en N760 (WDODelta).

WDODelta onderzoekt tot 2026 samen met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties wat de beste oplossing is om de IJsseldijk tussen Zwolle (Westenholte) en IJsselmuiden te versterken. Het dijkversterkingsproject met de naam ‘Mastenbroek-IJssel’ is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Dit is het vijfde dijkproject binnen het HWBP waarmee het waterschap aan de slag gaat.  

De dijk tussen Zwolle en IJsselmuiden beschermt de polder Mastenbroek tegen hoogwater vanaf de IJssel en tegen de gevolgen door storm vanaf het IJsselmeer. De IJsseldijk moet voor een groot deel worden versterkt, omdat die niet voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen. Zo is de dijk bij hoogwater niet overal hoog of stabiel genoeg én kunnen er kanaaltjes onder de dijk ontstaan die zand meevoeren en het begin van een kwetsbare plek kunnen zijn. Waterschap WDODelta gaat met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties gesprekken voeren voor het voorkeursalternatief.

Planning

Het komende halfjaar verzamelt het waterschap mogelijke oplossingen om de dijk te versterken. Daarvoor wordt veel onderzoek gedaan en worden gesprekken met inwoners en bedrijven gevoerd. Daarna worden de verschillende oplossingen verder onder de loep genomen. In 2026 besluit het bestuur van het waterschap welke oplossing de voorkeur heeft: het zogeheten voorkeursalternatief. Deze oplossing wordt daarna verder uitgewerkt tot een concreet plan voor de dijkversterking. Vanaf 2029 gaat de schop in de grond. Op 22 januari 2024 was de eerste bewonersbijeenkomst om hierover meer te horen tijdens een startbijeenkomst.

Voorspelde regenval 2050 

Bestuurslid Hans Wijnen: “We kennen een roerige en lange geschiedenis met de strijd tegen het water in polder Mastenbroek. Het werken aan sterke dijken gaat altijd door, zeker met de toenemende extremen in het weer. De buien die waren voorspeld voor 2050 vallen nu al en de kans op extreem hoogwater en grote storm neemt toe. Dat betekent plannen maken en vooruit werken, zodat het gebied ook in de toekomst wordt beschermd tegen overstromingen. Beter op tijd anticiperen dan achteraf repareren.”

Hoogwaterbeschermingsprogramma 

Het project Mastenbroek-IJssel is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Hierin werken waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 2.000 kilometer dijken en daarnaast 400 sluizen en gemalen, worden de komende 30 jaar versterkt.