Een grote meerderheid van het Europees Parlement keurde 10 april nieuwe regels goed voor de inzameling, behandeling en lozing van stedelijk afvalwater. De waterschappen hebben een paar jaar extra gekregen om een vierde zuiveringsstap bij rwzi’s te realiseren. Ook de normen voor stikstof en fosfaatverwijdering zijn opgerekt.

Met 481 stemmen voor, 79 tegen en bij 26 onthoudingen keurde het Europees Parlement het akkoord goed dat in januari 2024 met de Raad is bereikt over de herziening van de richtlijn stedelijk afvalwater. De meeste regels zijn overeind gebleven, stelt Michael Bentvelsen, beleidsadviseur waterkwaliteit bij de Unie van Waterschappen. Zo moeten producenten van farmaceutische producten en cosmetica de kosten van aanvullende behandeling van microverontreinigingen (de vierde zuiveringstrap) voor ten minste 80 procent dekken, aangevuld met nationale financiering.

Meer tijd

De waterschappen moeten uiterlijk in 2045 een vierde zuiveringstrap invoeren. De capaciteit van rwzi’s is echter opgerekt: van 100.000 naar 150.000 inwonersequivalenten (de standaardmeeteenheid die de gemiddelde verontreiniging door één persoon per dag beschrijft). Verder zijn er tussendoelen voor 2033, 2036 en 2039 opgesteld die vooral technisch van aard zijn. De normen voor de verwijdering van stikstof en fosfaat zijn eveneens iets opgerekt: van 6 mg stikstof per liter naar 8 mg stikstof per liter.

Verbetering

Deze wetgeving zal de normen voor waterbeheer en afvalwaterzuivering in Europa aanzienlijk verbeteren, stelt rapporteur Nils Torvals in een persbericht.  “Met name met de nieuwe regels voor het verwijderen van microverontreinigingen die afkomstig zijn van geneesmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging. We zorgen ervoor dat de gevolgen van de regels voor de betaalbaarheid van geneesmiddelen niet onevenredig zullen zijn. En dat schadelijke chemische stoffen zoals PFAS in de toekomst beter zullen worden gecontroleerd en beter zullen worden aangepakt.”