beeld: Rijkswaterstaat.

Royal HaskoningDHV en Waardenburg Ecology ontwikkelen in opdracht van Rijkswaterstaat een intern rapportage-instrument om de huidige chemische en ecologische toestand van de rijkswateren in kaart te brengen. Daarnaast leveren ze input om te bepalen wat er nog moet gebeuren in de rijkswateren om de doelen van de Kaderrichtlijn Water in 2027 te halen.

Het rapportage-instrument is voor intern gebruik bij Rijkswaterstaat. Het is een hulpmiddel om te analyseren hoe de huidige toestand van de rijkswateren zich verhoudt met de doelen van de KRW en wat er verder nog moet gebeuren om de doelen te halen.

Knelpunten

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur veegde in mei nog de vloer aan met de uitvoering van de Kaderrichtlijn. In het advies ‘Goed Water, goed geregeld’ is de Rli bijzonder kritisch op de uitvoering ervan en verwijt ze de overheid een gebrek aan urgentiebesef, te grote vrijblijvendheid en gebrekkige invulling van taken en verantwoordelijkheden.

Prioriteit

Rijkswaterstaat benadrukt in een reactie dat het de eerste prioriteit is om er alles aan te doen om de KRW-doelen te halen. Rijkswaterstaat doet dat samen met de andere waterbeheerders: provincies en waterschappen. Mocht het toch niet lukken, kan Nederland mogelijk een beroep doen op een van de uitzonderingsmogelijkheden van de KRW.

Uitzonderingsmogelijkheden

Hierbij gaat het onder meer om tijdelijke achteruitgang door overmacht of specifieke projecten die maatschappelijk van groter belang zijn dan de waterkwaliteit. Of een verlaging van doelen die onhaalbaar of onevenredig kostbaar blijken te zijn. Rijkswaterstaat verwijst hierbij naar de reeds aanwezige chemische stoffen uit de bodem die vaak niet of nauwelijks zijn op te ruimen. De resultaten van de analyse vormen medio 2024 input voor de landelijke Evaluatie KRW 2024. Het project wordt in mei 2024 afgerond.