Boskalis
Sleephopperzuiger Coastway (foto: Boskalis).

Het nieuws dat baggeraar Boskalis de statutaire zetel mogelijk wil verplaatsen naar Abu Dhabi, overvleugelde een beetje de recordcijfers die het bedrijf uit Papendrecht noteerde over 2023. De maritiem dienstverlener zag de nettowinst met bijna 150 procent toenemen naar 601 miljoen euro. De omzet steeg tot 4,3 miljard euro (van 3,6 miljard in 2022). De orderportefeuille bleef vrijwel gelijk.

Algemeen directeur Peter Berdowski was zichtbaar trots bij de presentatie van de jaarcijfers: “2023 was een bijzonder succesvol jaar voor Boskalis, waarin we vele records hebben verbroken. Mooi is te zien dat alle onderdelen van ons bedrijf aan deze prachtige cijfers hebben bijgedragen.” De grootste bijdrage werd geleverd door het bedrijfsonderdeel Offshore Energy, met een omzetgroei van 41 procent. De helft van de omzet van die divisie kwam van offshore windactiviteiten. Boskalis werkte gedurende het jaar mee aan 29 offshore windprojecten, met onder meer grote installatieprojecten in Taiwan, Europa en de Verenigde Staten.

Futuristische stad

In het bedrijfssegment Dredging & Inland Infra was de omzet vrijwel stabiel. Zowel de sleephopperzuigers als de snijkopzuigers waren met ruim 40 weken goed bezet. Het afgelopen jaar was Boskalis onder meer druk met de aanleg van de nieuwe luchthaven van Manilla in de Filippijnen, de innovatieve polder (Pulau Tekong) en havenuitbreiding (Tuas Terminal 2) in Singapore en een nieuwe haven voor een futuristische duurzame stad in Saudi-Arabië.

Klimaatadaptatie

Boskalis was het afgelopen jaar ook internationaal actief met maatregelen voor klimaatadaptatie, zoals kustverdediging en dijkversterking. In Nederland was Boskalis betrokken bij een groot aantal projecten, zoals het lopende meerjarige project om de Markermeerdijken ten noorden van Amsterdam te versterken, en in West-Afrika werd een deel van de geërodeerde kustlijn van Togo en Benin hersteld en versterkt als onderdeel van het West African Coastal Areas Managementprogramma.

Hoofdkantoor naar Abu Dhabi?

De krantenartikelen en journaalitems gingen de afgelopen week echter vooral over de dreiging dat Boskalis zijn hoofdkantoor naar Abu Dhabi gaat verplaatsen. De Telegraaf meldde op 7 maart dat Boskalis het hoofdkantoor daarheen wil verhuizen, maar dat spreekt Berdowski tegen. Wél wordt volgens hem “ter aanvulling op het hoofdkantoor in Nederland een tweede kantoorpoot ontwikkeld in Abu Dhabi”. Nu al zijn daar driehonderd werknemers met verschillende nationaliteiten actief. Boskalis overweegt weliswaar de statutaire zetel te verplaatsen naar Abu Dhabi, maar dat betekent volgens de algemeen directeur niet dat het hoofdkantoor uit Nederland verdwijnt. “De hele discussie over waar de zetel wel of niet zou moeten zijn, loopt nog”, zei hij tegen persbureau ANP. “We zijn nu aan het evalueren, in de loop van het jaar willen we hierover een conclusie trekken. Maar het is meer een zeteldiscussie dan een kantoordiscussie.”

Ondernemersklimaat

Niettemin is Berdowski al langer een van de Nederlandse captains of industry die zeer kritisch is over het Nederlandse ondernemersklimaat. Hij sprak al eerder zijn afkeuring uit over de politieke plannen om de komst van buitenlandse kenniswerkers te beperken.