Boskalis sleept met luchthaven Manilla grootste project ooit binnen

Boskalis heeft de opdracht verkregen om het land voor de internationale luchthaven van Manilla in de Filipijnen te realiseren. Het project betreft een ‘greenfieldontwikkeling’ die een oplossing moet bieden voor de groeiende luchtvaartbehoefte vanuit de regio Manilla en heeft een waarde van 1,5 miljard euro. Daarmee is het grootste project dat Boskalis ooit heeft verkregen.

De nieuwe luchthaven zal tevens een uitbreiding vormen van de bestaande en overbelaste internationale luchthaven van Manilla, Ninoy Aquino. Peter Berdowski, de ceo van Boskalis: “Deze opdracht met een historisch ongekende omvang is een fantastische aanwinst voor Boskalis. Wij hebben een rijke traditie met betrekking tot het creëren van land volgens de hoogste technische en milieunormen. We kijken er enthousiast naar uit om deze expertise toe te passen bij de realisatie van de internationale luchthaven van Manilla. Met onze werkzaamheden zullen we bijdragen aan de lokale economie en de nieuwe luchthaven is bovendien van belang voor de verdere socio-economische groei van de hele regio van Manilla. Met dit project hebben we de inzet van onze grote baggerschepen voor de komende jaren veiliggesteld.”

Aardbevingen, tyfoons en zeespiegelstijging
De internationale luchthaven van Manilla ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van het hart van Manilla in Bulakan gelegen in de gelijknamige provincie. De aanleg van het circa 1.700 hectare grote luchthaventerrein zal uitgevoerd worden volgens de hoogste technische- en milieunormen om de gevolgen van mogelijke grote aardbevingen, lokale tyfoons en toekomstige zeespiegelstijging te kunnen weerstaan.

Dynamische verdichting
Voor de baggerwerkzaamheden zal Boskalis over een periode van drie jaar een aantal sleephopperzuigers inzetten, waaronder haar grootste mega sleephopperzuigers en een grote cutterzuiger. In de werkmethode zijn ook maatregelen getroffen om door middel van dynamische verdichting de stabiliteit van de grond te vergroten. De voorbereidende werkzaamheden staan gepland voor het eerste kwartaal van 2021 en de activiteiten van Boskalis zullen naar verwachting eind 2024 zijn afgerond.

Spraakmakende projecten
Boskalis is ruim een eeuw als baggeraar actief en heeft spraakmakende projecten uitgevoerd in onder meer Singapore, Zuid-Korea, Bahrein, Oman, Panama, Indonesië en Nederland. Vóór het project op de Filipijnen was de aanleg van de LNG-haven in Qatar in 2005 het grootste Boskalis-project: dat had een waarde van 900 miljoen euro.