In de Médoclaan in Maastricht-est startte de gemeente met de aanleg van ondergrondse waterkelders. Deze kelders vangen het regenwater op waarna dit rustig de bodem in kan stromen (foto: gemeente Maastricht).

De gemeente Maastricht is in de Médoclaan in Maastricht-West gestart met de aanleg van ondergrondse waterkelders. Die vangen het regenwater op waarna dit de bodem in kan stromen. De waterkelders zijn een primeur voor de stad en volgens de gemeente een vernieuwende manier om wateroverlast in Maastricht aan te pakken. De werkzaamheden in de Médoclaan duren tot eind april 2024.

Het lager gelegen gedeelte van Maastricht-West heeft tijdens hevige regenval regelmatig wateroverlast. Regenwater stroomt dan van de stoepen en wegen rechtstreeks de riolering in. Dat leidt vaak tot verstoppingen en overstromingen in de omgeving.

Grote waterkelders

Daarom zorgt de gemeente in de Médoclaan op negen plekken voor grote waterkelders. De waterkelders verschillen in lengte; gemiddeld zijn ze veertig meter lang en twee meter breed.

De grootste kelder heeft een afmeting van 46 meter lang, 16 meter breed en 2,75 meter hoog. In totaal kan de gemeente 2.500 kubieke meter water bewaren dankzij dit systeem. De kelders zijn groot genoeg voor mensen om erin te gaan om ze regelmatig schoon te kunnen maken.

Hoe werkt het?

Het regenwater stroomt via kolken naar de kelder. In de kelder gaat het water naar buizen. Deze buizen zijn aangesloten op palen, die op hun beurt in verbinding staan met de waterdoorlatende grindlagen.

Hier kan het regenwater infiltreren naar het grondwater. Als de kelder onverhoopt zou verstoppen of de grote hoeveelheid water niet aankan, is er een overstort op het rioleringsstelsel.

Waarschuwing

Wethouders Hubert Mackus geeft in De Limburger een waarschuwing af. Bij hevige buien zoals die op 12 september, toen er 60 millimeter regen viel in een uur tijd, kan het nog zijn dat het ergens mis gaat. “De plannen voor deze kelders lagen er al, maar die hebben we na die stortbui wel naar voren gehaald.”