Oude waterkrachtcentrale zorgt voor extra water in Peel en achterland

Rijkswaterstaat heeft een oude waterkrachtcentrale dusdanig aangepast dat er meer water vanuit de Maas de Peel kan instromen. Er stroomt nu ruim een kuub water per seconde extra naar de Noordervaart, een doodlopend kanaal in Midden-Limburg dat – bij sluis 15 bij Nederweert – in verbinding staat met de Zuid-Willemsvaart.

Sluis 15 bij Nederweert is er niet alleen voor de scheepvaart op de Zuid-Willemsvaart. Deze sluis verdeelt ook het water over het gebied dat erachter ligt. Het zorgt voor de aanvoer van water naar sloten en beken waar anders geen water komt. Dit jaar werd onderhoud aan de sluis uitgevoerd. In de voorbereiding daarop werd ook gekeken naar de waterverdeling. Door het onderhoud aan de sluis kon deze het water niet meer verdelen en dreigde er op diverse plekken een watertekort. Naast de sluis ligt echter een oude waterkrachtcentrale (WKC), die al een aantal jaren niet meer in gebruik is. Daar bleek de oplossing te liggen.

Turbine eruit

Een WKC wekt stroom op als het water er doorheen gaat. De weerstand die hierbij ontstaat, zorgt er wel voor dat er minder water tegelijk het gebied in kan worden gelaten. Er is daarom voor gekozen om de turbine (die de doorstroming beperkt) uit het water te halen. Hierdoor is er geen weerstand en kan het water via het gebouw van de WKC direct verder stromen naar de Noordervaart, die het water verder brengt. Dankzij deze aanpassing wordt het watertekort in het gebied achter de centrale flink gereduceerd.

Peelkanalen

De waterschappen Aa en Maas en Limburg hebben de afgelopen jaren groot onderhoud aan de peelkanalen uitgevoerd. Hierdoor kunnen de peelkanalen het extra water ontvangen en verdelen over het hele achterland. Het werk bestond onder andere uit het baggeren van de kanalen, versterken van de kades en vervangen van stuwen die het water verdelen. Niet alleen stroomt er door de aanpassing van de WKC ruim 1000 liter water per seconde extra naar de Noordervaart, ook is het proces van de waterverdeling een stuk schoner geworden. Voorheen waren er immers pompen nodig, die werden aangedreven door dieselaggregaten.

Landbouw en natuur beter bediend

Jos Kruit, droogtecoördinator van waterschap Aa en Maas, is tevreden: “We krijgen nu achter in het gebied 700 liter water per seconde, waar we vorig jaar helemaal geen water kregen, met droogval en sloten en beken onder peil als gevolg. Met dit extra water kunnen we landbouw en natuur beter bedienen. Het is fijn dat deze oplossing goed werkt en dat de we zo samen met Rijkswaterstaat en Waterschap Limburg kunnen werken aan het bestrijden van droogte.”

Waterakkoord

Vorig jaar tekenden de Zuid-Nederlandse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel, Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat een nieuw Waterakkoord, met afspraken over de aan- en afvoer van water. In dat akkoord werd onder meer vastgelegd dat er meer water (ongeveer twee kuub per seconde) kan worden aangevoerd naar de Noordervaart en de Peelkanalen. De aanpassing van de oude WKC bij sluis 15 is dus een eerste stap.

Over de Noordervaart

De Noordervaart is in 1808 aangelegd als onderdeel van het Grand Canal du Nord van Napoleon. In 1853 werd het kanaal tot aan de Helenavaart in de gemeente Deurne op vaardiepte gegraven, maar sinds 2017 is scheepvaart op de Noordervaart niet meer toegestaan. Rijkswaterstaat draagt het kanaal na 2025 over aan Waterschap Limburg.