Paques Biomaterials
foto: Paques Biomaterials

Paques Biomaterials in het Friese Balk, dat een biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic ontwikkelt, heeft 14 miljoen euro aan financiering opgehaald bij onder meer Invest-Nl en de NOM. Het bedrijf heeft nu genoeg geld om de demoplant in Emmen te bouwen die in 2023 was voorzien. Eind 2025 neemt Paques Biomaterials de beslissing over een full scale fabriek met een jaarlijkse productiecapaciteit van 6.000 ton PHA met de productnaam Caleyda.

Paques Biomaterials ontwikkelde een proces om vanuit organische afvalstromen het volledig biologisch afbreekbare biopolymeer te produceren: polyhydroxyalkanoaat (PHA). Voor de productie zijn verschillende afvalwaterstromen bruikbaar, zoals zuiveringsslib uit rwzi’s.

Reststromen

Ook reststromen van een papierproducent of suikerrijk water van een snoepfabriek zijn geschikt. De basis van het productieproces is gebaseerd op vetzuurrijke afvalstromen, die de bacteriën in het proces als voeding gebruiken.

Poeder

Bacteriën slaan de vetzuren op als energiereserve, waardoor er een polymeerrijke biomassa ontstaat. PHA wordt in een gepatenteerd proces uit deze massa gehaald, waarna er een poeder overblijft. Dat is inzetbaar als een natuurlijke plastic vervanger in verschillende toepassingen.

Alternatief

Bijvoorbeeld als alternatief voor het gebruik van conventionele plastics in o.a. verven, beton, kleding, cosmetica en in de landbouw. Het materiaal is licht en vormbaar, is verwerkbaar als plastic én volledig biologisch afbreekbaar onder natuurlijke omstandigheden in zowel grond en composteringsinstallaties, als in zoet en zout water.

Verder ontwikkeld

In de afgelopen drie jaar is de technologie achter het product Caleyda verder ontwikkeld. Paques Biomaterials heeft haar technologie uitgebreid getest op laboratorium- en pilotschaal. In 2022 realiseerde het bedrijf in samenwerking met vijf Nederlandse waterschappen en afval- en energiebedrijf HVC een demo-installatie in Dordrecht.

Diverse samenwerkingen

Daarnaast is het bedrijf in 2023 diverse samenwerkingen aangegaan, zoals met Kolon Industries in Zuid-Korea, circulair reststromenbedrijf Looop in Venlo, en met Senbis Polymer Innovations in Emmen om de technologie verder te verfijnen. 

Circulaire keten

“Wij zijn ontzettend blij met het vertrouwen dat de investeerders hebben in onze technologie”, zegt Joost Pâques, medeoprichter en topman van Paques Biomaterials in de Leeuwarder Courant. “Zij geven ons de mogelijkheid om op te schalen en de volgende stap te zetten in het creëren van een nieuwe, circulaire keten waarbij wij uit organische reststromen een natuurlijk alternatief voor plastic produceren.”