Nederland en Iran gaan samenwerken op watergebied

Minister Schultz van Haegen brengt samen met een delegatie van Nederlandse bedrijven van zondag 23 oktober tot vrijdag 28 oktober een bezoek aan Iran. Met het bezoek wil de minister de economische banden aanhalen zodat de Nederlandse bedrijven toegang tot de Iraanse markt krijgen.In 2015 zijn na het nucleaire akkoord de economische sancties voor Iran opgeschort. Schultz richt zich specifiek op het bevorderen van de handelsrelatie op het terrein van havenontwikkeling, maritieme technologie , water- en deltamanagement en watertechnologie.

Kansen

Minister Schultz: 'Iran heeft, na bijna een decennium gesloten te zijn geweest voor Westerse bedrijven, een enorme behoefte aan kennis en producten op terreinen waar Nederland goed in is. Zo kent het land grote uitdagingen op het gebied van water. Er is een steeds beperktere hoeveelheid water beschikbaar om de bevolking van drinkwater te voorzien en voldoende water beschikbaar te hebben voor de industrie en de landbouw. Voor Nederlandse bedrijven liggen er tal van kansen op het gebied van efficiënt watergebruik, waterzuivering en het ontzilten van water. Ook op het gebied van havens en logistiek hebben we met onze bedrijven veel te bieden.'

Het handelsbezoek markeert een nieuwe stap in de samenwerking die direct na het opheffen van de handelssancties op gang kwam. Op 1 februari tekende Holland Water  uit Driebergen in Teheranal een samenwerkingsovereenkomst met het Iraanse bedrijf Padyab Tadjhiz Co.
Holland Water, al eerder actief in Dubai, gaat de Iraanse markt op met het zelfontwikkelde Bifipro® systeem, een installatie tegen Legionellabesmetting.

Lees hier het persbericht over het bezoek van Schultz van Haegen aan Iran