Aqua Nederland
Foto's: Jac van Tuijn

Drinkwaterbedrijven, waterschappen en industrie willen, ieder om eigen redenen, hun waterbehandelingsinstallaties moderniseren. Op de vakbeurs Aqua Nederland klonken onder de exposanten positieve geluiden. Maar het ontbreekt ze wel aan goede technici om dat allemaal uit te voeren.

Op de vakbeurs Aqua Nederland in Gorinchem, die nog tot donderdag 23 maart duurt, zijn ook dit jaar weer veel innovaties te zien op het gebied van waterbehandeling. Veel apparatenbouwers op de beurs melden dat er veel tenders uitstaan voor nieuwe of modernisering van waterbehandelingsinstallaties. Drinkwaterbedrijven hebben te maken met beperkingen op hun grondwatervergunningen en zijn op zoek naar nieuwe productielocaties. Dat geldt ook voor de industrie, die bovendien te maken heeft met sterk gestegen energieprijzen waardoor het weer lucratief is geworden om de hoeveelheid warm proceswater te verminderen. Bij de waterschappen speelt dat veel rwzi’s verouderd zijn en ze uiterlijk 2027 moeten voldoen aan de nieuwe lozingseisen van de Kaderrichtlijn Water.

De grote marktvraag heeft ook een keerzijde. De apparatenbouwers op de vakbeurs melden dat ze momenteel niet op iedere tender kunnen inschrijven, omdat ze onvoldoende technisch personeel hebben om alles uit te kunnen voeren.

Alliantie

Op meerdere stands was de modulair gebouwde rwzi Weert van Waterschapbedrijf Limburg te zien. Het is het paradepaardje geworden van de Water Zuiveringen Alliance, die bestaat uit Mobilis, Croonwolter&dros, Tauw, Sweco en RWBwater. De bedrijven werken multidisciplinair samen en kunnen waterschappen de integrale bouw aanbieden van een nieuwe rwzi. Het spectrum aan toegepaste technieken is breed: van traditionele biologische waterzuiveringen met het actiefslibproces tot aan nieuwe technologieën zoals de Nereda en de ICEAS. Ze werken samen met Verdygo voor het ontwerpen en realiseren van snel te bouwen modulaire onderdelen. Op dit moment wordt gewerkt aan een aparte module voor het verwerken van zuiveringsslib. De alliantie verzorgt iedere middag een minisymposium over communale afvalwaterzuivering. Op donderdagmiddag 23 maart is er een speciale sessie van de Unie van Waterschappen en Eliquo over het verminderen van methaanemissies op rwzi’s.
Het oog van de redactie viel op drie bijzondere stands:

Het orgel van de slibscheiding

Het lijkt een orgel, maar het is een scheider van surplusslib. Logisticon en Sweco staan op de beurs met de Indense hydroclycloon. In de vijf opstaande cyclonen wordt het licht van het zwaar zuiveringsslib gescheiden. Het licht slib wordt afgevoerd en het zwaar slib gaat terug naar de zuivering. De eerste hydrocycloon gaat naar rwzi Terneuzen.

PFAS-vrij monteren

Monteer jij al PFAS-vrij? Directeur Peter de Bruijne van Jubo heeft een alternatieve coating ontwikkeld voor bouten die geen PFAS bevatten. Brabant Water vraagt zijn toeleveranciers alleen nog bouten te gebruiken van Jubo. Het voorkomt dat PFAS-houdende coatings de bodem vervuilen.

Technici gezocht

De watertechnologiesector schreeuwt om technisch personeel, zoals hier bij Lenntech. De komende jaren moeten veel waterbehandelingsinstallaties vervangen worden. Niet stikstof maar personeel is de limiterende factor.

De Aqua Nederland vakbeurs is nog op woensdag 22 maart en donderdag 23 maart open van 10.00u – 18.00u. Meer informatie: https://www.aquanederland.nl/