donderdag, april 25, 2024

Nieuws watersector op WaterForum

Vernieuwd rioolgemaal Zeewolde

0
Zuiderzeeland meldt dat het rioolgemaal aan de Sportlaan in Zeewolde is gerenoveerd, een gebouw met een belangrijke functie. Het pompt het afvalwater uit een groot deel van Zeewolde naar de afvalwaterzuivering (AWZI) aan de industrieweg.

Zeewater en brak grondwater als alternatieve drinkwaterbron

0
Brabant Water is op zoek naar een geschikte locatie waar zeewater kan worden gebruikt als bron voor drinkwater. Daarom gaat het drinkwaterbedrijf de komende jaren onderzoek doen in de regio rond Bergen op Zoom. Hiervoor is het nodig om een proefinstallatie te bouwen. De exacte locatie voor deze proefinstallatie is nog niet bekend.

Samenwerking Brabantse aardappelverwerkers voor minder waterverbruik en biogasproductie

0
Agristo, Peka Kroef, Lamb Weston en Duynie slaan de handen ineen voor een baanbrekende samenwerking gericht op duurzaamheid en milieubewustzijn. Samen zetten deze partijen zich in om de haalbaarheid en implementatie van technieken te onderzoeken die niet alleen het waterverbruik in de aardappelverwerkende industrie verminderen maar ook de valorisatie van nutriënten maximaliseert.

Bellenscherm Harlingen moet plastic afval uit Waddenzee houden

0
De Friese stad Harlingen heeft op 18 april een Bubble Barrier in gebruik genomen, een bellenscherm van het gelijknamige bedrijf dat afvalplastic uit de Waddenzee moet houden. Een scherm van opstijgende luchtbellen dwingt drijvend plastic richting een afvalbak die eenvoudig te legen is.

Mijnbouwplannen Wallonië gevaar voor waterkwaliteit rivieren en drinkwaterproductie

0
De Algemene Waterschaps Partij (AWP) van Waterschap Limburg heeft vernomen dat eerdere plannen voor mijnbouw in Oost-Belgische grensgemeenten doorgezet worden. Wetenschappers geven verwachte problemen aan als verdroging en waterdrukdaling in diep gelegen aquifers, een hogere basisafvoer van de Geul, giflozingen en een grotere kans op aardbevingen.

Huizen met aquathermie verwarmen in Noord-Hollandse Wijdemeren

0
Samen met Energiecoöperatie Wijdemeren en de gemeente Wijdemeren maakt waterschap Amstel, Gooi en Vecht een plan om huizen te verwarmen met warmte uit het afvalwater van rwzi Horstermeer.

Ringmolecuul vangt snel en effectief PFAS in effluent: heilige graal voor...

0
Vorige week berichtten verschillende media erover: een nieuw ontdekt molecuul dat met een hoge affiniteit een grote hoeveelheid PFAS wegvangt, ontwikkeld door Wageningen Universiteit. Maar hoe effectief is deze techniek en wat betekent dit voor de afvalwaterzuivering?

Mangrovebomen houden zich sterk bij test in golfgoot Deltares

0
Deltares en de TU Delft testen van 11 tot 18 april in de Deltagoot de sterkte van mangrovebomen en welke bijdrage ze leveren aan waterveiligheid. Met hun grote wortels houden mangrovebomen sediment vast en vangen ze de klappen van golven op. Daarom worden ze vaak gezien als de spil in kustbescherming van tropische kustgebieden. Eind deze week zijn de testen afgerond en na de zomer publiceert Deltares naar verwachting de eerste resultaten.

Microbioloog Gertjan Medema ontvangt Lee Kuan Yew Water Prize 2024

0
Gertjan Medema ontvangt de Lee Kuan Yew Water Prize 2024 voor zijn baanbrekende onderzoek en zijn significante bijdragen op het gebied van de rioolwaterepidemiologie voor virusdetectie in afvalwater tijdens de COVID-19-pandemie. Medema krijgt de prijs op 18 juni 2024 tijdens de Singapore International Water Week uit handen van president Tharman Shanmugaratnam van de Republiek Singapore. De prijs bestaat uit een geldbedrag van S$ 300.000, een certificaat en een gouden medaille.

Nog meer nieuws uit de watersector lezen? Lees onze persberichten of personalia’s. Of bekijk onze social media kanalen met nog meer nieuws! LinkedInTwitter.

Geïnteresseerd in infra nieuws lezen? Dat kan op OTAR.
Geïnteresseerd in industrie nieuws lezen? Dat kan op Process Control.