Zwem op 31 augustus rond Pampus voor schoon water in het IJsselmeergebied: Het Blauwe Hart van Nederland

Het belang van goede waterkwaliteit
In Nederland hebben we water genoeg, maar schoon helder water is van levensbelang. Ruim een miljoen mensen zijn voor hun drinkwater afhankelijk van het water uit het IJsselmeer.  Schoon water is ook belangrijk voor de watersport,  Maar goede waterkwaliteit is net zo belangrijk voor het ecosysteem van Het Blauwe Hart. Zo kunnen er meer vissen en vogels in het gebied leven.
Stichting Het Blauwe Hart zet zich in voor een betere kwaliteit van het water en voor een robuuste natuur in het IJsselmeergebied, dat je kan beléven. Op het water, maar ook in het water.
Voor Forteiland Pampus, waar drinkwater dagelijks per schip wordt geleverd, is schoon water geen vanzelfsprekendheid. Om het belang van schoon, helder water onder de aandacht te brengen ondersteunt het eiland het zwemevenement.
Zwemevenement
Met het zwemevenement wordt aandacht gevraagd voor de waterkwaliteit van Het Blauwe Hart. Voor de  zwemmers vertrekt  om 09.30 uur vanuit Muiden een speciale boot naar Pampus. Om 11.00 uur gaan de wedstrijdzwemmers van start. Zij zwemmen 2400 meter -dat zijn 3 rondjes- rondom Pampus. Even later beginnen de  prestatiezwemmers aan hun prestatietocht. Ze kunnen kiezen tussen 1 of 2 rondjes rond het eiland Pampus. Deelname is vanaf 12 jaar en kost € 25,-, hiervan gaat € 15,- naar dit goede doel. Inschrijven kan nu via www.hetblauwehart.org.
Het Blauwe Hart
Het IJsselmeergebied is internationaal als Wetland erkend en is tevens een bijzonder vogelgebied. Het IJsselmeer is het grootste zoetwatermeer in West-Europa. Naast de ecologische waarden door de grote rijkdom aan natuur is het gebied ook landschappelijk, cultuurhistorisch en economisch van groot belang. Stichting Het Blauwe Hart zet zich in om  de vitaliteit van het Blauwe Hart te versterken, zodat iedereen, nu en in de toekomst, van het gebied kan genieten en de unieke kwaliteiten kan beleven.
Pampus
Iedereen heeft wel eens het gezegde “Voor Pampus liggen” gehoord. In het IJmeer vóór de monding van de Vecht 
ligt het historische Forteiland Pampus: rijksmonument, Unesco werelderfgoed en onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Sinds 2011 herbergt het fort de Xperience, een interactieve multimediale tentoonstelling over de geschiedenis van Pampus, de Stelling van Amsterdam en over hoe Nederland zich verdedigde met water. Een bezoek aan Pampus is een verrassend dagje weg vol geschiedenis en avontuur en leuk voor jong en oud. Voor meer informatie, prijzen en tickets: www.pampus.nl
Samenwerking tussen Stichting Het Blauwe Hart en Stichting Forteiland Pampus
Stichting Forteiland Pampus is een culturele instelling die nagenoeg zonder subsidies het Rijksmonument Pampus in stand houdt en exploiteert. Stichting Forteiland Pampus heeft een maatschappelijke opdracht: behoud en openstelling van Forteiland Pampus, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam en uniek werelderfgoed. Meer informatie is te vinden op www.pampus.nl.

(Persbericht juni 2014)