Zuiveringsproces in Raalte volledig hersteld

De storing op de zuivering is veroorzaakt door een lozing van een stof die een remmende werking heeft op de micro-organismen. Daarbij gaat het volgens een bericht in de regionale krant de Stentor mogelijk om ammonium, waarvan bij rioolgemaal de Telgen in Heeten een sterk verhoogde concentratie in het water is gevonden. Daarom heeft het waterschap op verzoek van de gemeente het waterschap dit rioolgemaal leeggepompt, zodat het vervuilde water de rwzi niet kon bereiken en de problemen toenamen. Daarbij is ongeveer 20.000 liter rioolwater weggepompt. Het waterschap benadrukt dat er nog geen rechtstreeks verband is aangetoond tussen een illegale lozing en de problemen op de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Micro-organismen
Vorige week heeft het waterschap zuiveringsslib met goed werkende micro-organismen aan het zuiveringsproces in Raalte toegevoegd. Dit actieve zuiveringsslib was afkomstig van andere rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het positieve gevolg hiervan is dat de rioolwaterzuivering Raalte het afvalwater uit Raalte en omgeving sinds het afgelopen weekend weer prima zuivert. Andere waterzuiveringsinstallaties hebben volgens het waterschap geen last van de vervuiling gehad. 

Zoektocht illegale lozingen
Het waterschap benadrukt dat het samen met de gemeente intensief blijft zoeken naar illegale lozingen op de riolering van de gemeente Raalte. Bij bepaalde lozingen tekent zich een patroon af. Aan het einde van de werkweek vinden schoonmaakwerkzaamheden bij bedrijfspanden en – terreinen plaats. Hiervoor worden middelen gebruikt die op zaterdag gemeten worden in het instromende afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Inspecties, ook in het weekend, blijven doorgaan om illegale lozingen te achterhalen. Indien mogelijk verhaalt het waterschap de kosten op de lozers. 

Hondemotswetering
Het waterschap loost het gezuiverde afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie op de Hondemotswetering. De goede werking van de rioolwaterzuivering heeft een positieve invloed op de waterkwaliteit in de wetering. Het inlaten van water vanuit het Overijssels Kanaal om de wetering continue door te spoelen is stopgezet.