Zongedroogd slib en schonere membranen: kansrijke technologieën op Waterforum jaarcongres

Egbert de Jong, Business Development Manager van Ondeo Industrial Solutions / Degremont Industry, belicht tijdens het congres recente internationale ontwikkelingen rond water- en  afvalwaterbehandeling en slibbehandeling binnen de industrie. Aan de hand van drie referenties schetst De Jong hoe bedrijven hun zuiveringsproces efficiënter kunnen maken en welke kansen er zijn voor het hergebruik van water en afvalstoffen. Een van de nieuwe ideeën voor de verwerking van organische slib is het drogen van slib tot brandstof voor biomassa- of  kolengestookte energiecentrales. “Het droogproces zou kunnen gebeuren op basis van zonne-energie en restwarmte van de industrie; de techniek is voorhanden.” Zijn droom: een duurzame ‘solar sludge drying plant’ opzetten in het Rotterdamse havengebied voor het drogen van organisch slib, geproduceerd door de industrie en bijna geheel op basis van zonne-energie.
Grote prestatie
Zuivering van IJsselmeerwater vindt plaats op het nieuwe drinkwaterproductiebedrijf Andijk III van PWN. De Amerikaan Jonathan Clement, CEO van PWN Technologies, voert u mee naar het waterzuiveringsproces op basis van duurzame membraantechnologie en de SIX® technologie (Suspended Ion eXchange) die opgeloste organische stoffen, nitraat en sulfaat uit het water haalt. Ook zorgt deze technologie dat de innovatieve keramische membranen (CeraMac®) niet te snel vervuilen. Het resultaat is drinkwater van een hogere kwaliteit, minder milieubelasting, een lager energieverbruik en lagere kosten. De keramische membranen zijn volgens Clement duurzamer en betrouwbaarder dan polymeer membranen. 
Vervolgens wordt geavanceerde oxidatie toegepast met een combinatie van UV-licht en peroxide. Dankzij de eerdere behandeling van het water is hier aanzienlijk minder energie bij nodig. Tot slot zorgt een actief koolstoffilter voor het verwijderen van de allerlaatste deeltjes in het water, waarna het geschikt is voor consumptie. Jonathan Clement: “Wat we hier doen, is niet een beetje anders, maar het is uniek in de wereld. Andijk III is meest milieuvriendelijke en duurzame zuiveringsinstallatie van het moment, die geheel nieuwe technologieën integreert. Een grote prestatie voor de waterindustrie.”
Inspiratie
Maurice Luijten, liaison officer Topsector Water bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), zal de schijnwerpers zetten op de stimuleringsmogelijkheden voor de watersector. “De Topsector Water ondersteunt door de hele innovatieketen heen  innovaties, zowel met subsidie als andere soorten ondersteuning. Nog vaak wordt gedacht dat alleen maar grote projecten worden gehonoreerd. Maar ook MKB-bedrijfjes –  met kleinere projecten tot bijvoorbeeld € 50.000 – kloppen met succes bij ons aan”, aldus Maurice Luijten. “Ik ga dit illustreren met actuele voorbeeldprojecten uit alle domeinen – van kennis en kunde tot kassa. Ik hoop de deelnemers inspiratie te bieden, zodat zij zelf ook projecten gaan aandragen.“
Naast bovengenoemde sprekers, zijn er nog tal van andere interessante gasten die u informeren over de trends en kansen in de watersector. U kunt zich nog inschrijven voor het Waterforum jaarcongres van 18 november a.s.

Het volledige programma.