De zes vertegenwoordigers die de verklaring ondertekenden waren (vlnr): Shaoxian Zhang van de Jiangsu-cluster (China), Dean Amhaus van de Water Council, Milwaukee (VS), Hein Molenkamp van de WaterCampus (Nederland), Jinyoung Jung van de Korea Water Cluster (Zuid-Korea), Yossi Jaacoby van Mekorot-Watech (Israël) en Han Loong Fong van PUB (Singapore) (foto: Jac van Tuijn).

Zes watertechnologiecentra uit China, Zuid-Korea, de VS, Nederland, Israël en Singapore zijn het tijdens de European Water Tech Week in Leeuwarden eens geworden over een nauwere samenwerking.

Zes vertegenwoordigers ondertekenden op 26 september de verklaring ‘Water Tech Hub Alliance’ in Leeuwarden. De alliantie beoogt de wereldwijde versnelling van innovatieve waterzuiveringstechnologieën te stimuleren in een open platform. De verklaring noemt zes thema’s waarop de hubs hun samenwerking zullen intensiveren.

Criteria
Een van de thema’s is de samenwerking op het gebied van het identificeren van lokale en mondiale waterproblemen en mogelijke technische oplossingen. Om nieuwe technologieën te kunnen verkennen en hun potentieel te beoordelen, is het volgens de ondertekenaars nodig om gemeenschappelijke criteria te ontwikkelen. Verder zijn de vertegenwoordigers in Leeuwarden overeengekomen om hun educatieve programma’s te delen ter ondersteuning van toptalenten.

Springplank
De samenwerking is vooral ingegeven om de bij de hubs aangesloten bedrijven de toegang naar de wereldwijde watermarkt te vergemakkelijken. Innovatieve watertechnologie wordt vaak op de markt gebracht door kleine bedrijven die te weinig kritisch massa hebben om snel de wereldmarkt te veroveren. De samenwerking van de hubs stelt dit soort bedrijven in staat om over en weer gebruik te maken van de lokale faciliteiten en kennis van de lokale markten van de hubs.