Zeoliet maakt terugwinnen kalium en ammonium haalbaar

Tijdens een gezamenlijk promotietraject bij Wetsus en de Rijksuniversiteit Groningen heeft de Catalaanse Anna Casadellà een membraan ontwikkeld waarmee het mogelijk is selectief kalium en ammonium uit verdunde urine terug te winnen. “Ik heb diverse manieren getest om selectief kalium en ammonium uit afvalwater te halen”’, vertelt zij. “In een zuiveringsinstallatie heb je daar een membraan voor nodig, met of zonder poriën, die selectief is voor kalium en ammonium.’”

Synthetisch lab
Casadellà zette voor haar onderzoek een speciaal synthetisch lab op bij Wetsus en werkte nauw samen met haar promotor Katja Loos, hoogleraar polymeerchemie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De promovendus bestudeerde het transport van de twee nutriënten en testte verschillende opties. Uiteindelijk bleek een zeoliet met de naam clinoptiloliet de beste. “Wanneer je dit mineraal mengt met een polymeer ontstaat er een membraan die zestig procent van alle kalium en tachtig procent van het ammonium uit verdunde urine kan halen.” De lage prijs van zeoliet maakt dit soort membranen tot een haalbare optie voor gebruik in een waterzuiveringsinstallatie, meent de onderzoeker. ‘Mijn werk laat zien dat het principe werkt’, vertelt Casadellà. ‘De volgende stap is de techniek implementeren.’

Campus Fryslân
De verdediging van het proefschrift op 1 april was extra speciaal omdat dit de eerste promotie was die plaatshad op de nieuwe RUG/Campus Fryslân in Leeuwarden.

>foto Twitter