Xylem wint RIONEDinnovatieprijs met zelfwerkende pompreiniger

De pompreinigingsfunctie van Flygt lost pompverstoppingen veroorzaakt door bijvoorbeeld doekjes, vet en textiel zelf op zonder tussenkomst van een monteur.
Al eerder ontwikkelde Flygt een afvalwaterpomp met zelfreinigende N-waaier. Het aantal verstoppingsproblemen en het energieverbruik is hiermee al sterk verminderd. Verstopt een pomp, bij extreme vervuiling, toch dan treedt de nieuwste prijswinnende innovatie – de SmartRun Pump Cleaning –  in werking. De SmartRun monitort continu de prestaties van de pomp en detecteert (dreigende) verstoppingen. Door het toepassen van de Pump Cleaning kan de SmartRun verstoppingen voorkomen en zelf oplossen.

Draairichting
Bij een verstopping start de pomp meerdere keren en verandert de draairichting. Hierdoor wordt bespaard op het handmatig ontstoppen van pompen en op energie.”In een referentiesituatie daalde het aantal pompstoringen van gemiddeld 40 to 50 per jaar naar nul en namen de energiekosten af met 65 tot 70%, aldus commercial technical marketeer André Pellis en sales manager public utilities Fernando Padmos van Xylem Water Solutions Nederland BV die de innovatie presenteerden.
Het handmatig ontstoppen van afvalwaterpompen is een niet prettige bezigheid en vaak een lastige taak. “De Flygt SmartRun Pump Cleaning neemt dit werk uit handen”, aldus André Pellis.

Schade
Fernando Padmos: “De schade van ongewenst lozingsgedrag kan oplopen tot tientallen miljoenen euro’s. Denk aan de personele inzet bij pompreparaties, de materialen voor het vervangen van pompen en de CO2 uitstoot die veroorzaakt wordt door energie- en brandstofverbruik. Het opheffen van de verstopping waarborgt de efficiënte werking van de installatie, voorkomt storingsbezoeken en verhoogt de bedrijfszekerheid.”

Vijf genomineerden
De winnaar werd gekozen uit vijf genomineerden, geselecteerd uit achttien inzendingen. Naast de prijswinnende innovatie van Xylem waren er nominaties voor de innovaties sturing met droogtevoorspelling van Royal HaskoningDHV, de zelfrichtende overstortdrempel van AQA HydraSep BV, de ontluchtende  O2-put van Kragten en de persleidingen controlerende inspectierobots van Grontmij,

Kennisprogramma
Voorafgaand aan de uitreiking van de RIONEDinnovatieprijs in het Beatrix Theater was er een kennisprogramma over de toekomst van het stedelijk waterbeheer.