WML vernieuwt waterleiding met innovatieve kousmethode

Doordat de bestaande leiding niet hoeft te worden opgegraven wordt eventuele saneringsoverlast voor mensen, verkeer en omgeving geminimaliseerd. Deze technologie is het resultaat van drie jaar lang intensief samenwerken tussen WML, Heijmans, Insituform, Koninklijke DSM en Waverail. De nieuwe methode vereenvoudigt volgens de betrokken partijen de sanering van vele naoorlogse drinkwaterleidingen in ons land.
Hoogwaardige materialen 
De nieuwe kousmethodiek bestaat uit een combinatie van hoogwaardige materialen, waaronder een speciaal voor drinkwaterleidingen ontwikkelde kunsthars van DSM. De kous wordt met een drukvat in een bestaande waterleidingbuis uitgerold. Na het inbrengen wordt de kous met warm water gevuld. Door de temperatuurstijging hardt het materiaal uit en ontstaat er binnen 24 uur een volwaardige waterleidingbuis die voldoet aan de strenge eisen die in de drinkwatersector worden gesteld, zowel voor hygiëne als voor functionaliteit. Deze werkwijze leidt volgens de initiatiefnemers tot zo’n drie keer sneller saneren dan bestaande methoden.

Saneringspiek
Vele kilometers drinkwaterleiding die in ons land in de jaren vijftig en zestig zijn aangelegd naderen het einde van hun technische levensduur. Hierdoor ontstaat een grote saneringsopgave. WML is actief op zoek gegaan naar vernieuwende manieren van saneren die snel en duurzaam zijn, zo min mogelijk overlast bezorgen, en die tegelijkertijd de betrouwbaarheid en betaalbaarheid van drinkwater voor de consument blijven waarborgen. De sanering van het waterleiding tracé in de Sittardse wijk Hoogveld is naar verwachting eind december voltooid.
Prima toevoeging 
Ria Doedel, directeur WML, benadrukt dat het drinkwaterbedrijf actief op zoek is gegaan naar nieuwe technieken voor het saneren van het leidingnet, waarmee het bedrijf in minder tijd letterlijk meer meters kan maken. “De kousreliningstechniek is een prima toevoeging aan de mogelijkheden die we hebben voor onze saneringsopgave. Deze techniek is snel én duurzaam, bezorgt de omgeving minder overlast en waarborgt tegelijkertijd de betrouwbaarheid en betaalbaarheid van drinkwater.”
Volgens Bert Bakker, Business Unit Director DSM Composite Resins, is de saneringstechniek het resultaat van excellente samenwerking tussen partijen met een doel voor ogen. “DSM heeft speciaal hiervoor een nieuwe hars ontwikkeld, Beyone™ 701-N-01 FC, die voldoet aan de hoge eisen die voor het gebruik in drinkwater zijn gesteld.”