WIS Awards: Douze points from WaterForum, go to …

Het had onderdeel moeten uitmaken van het hoofdprogramma van de tweede European Water Technology week in Leeuwarden: de uitreiking van de Water Alliance Innovation and Stimulation Award (WIS Award) 2020. Door de coronacrisis gaat die water week echter niet door en nu vindt de uitreiking virtueel plaats tijdens de Grand Finale op vrijdag 9 oktober. Tot 28 september kunnen WaterForum-lezers nog een publieksstem uitbrengen op zeven genomineerde kandidaten.  Doe mee en geef de innovatie die u het meest aanspreekt een zetje in de rug voor een internationale uitrol.

Eerder dit jaar zijn zeven ondernemers genomineerd voor de WIS Award 2020. De winnaar krijgt een marketing-ondersteuning pakket ter waarde van 10.000 euro om de innovatie internationaal te promoten. Twee jaar geleden ging de prijs naar Hydroloop voor hun in-huis waterhergebruiksysteem. De prijs stelde bedenkers Arthur Valkieser and Sabine Stuiver in staat naar Las Vegas af te reizen en daar deel te nemen naar ’s werelds grootste elektronicabeurs, de CES die jaarlijks zo’n 170.000 bezoekers trekt. Hydraloop slaagde erin drie van vijftien CES-awards te bemachtigen en trok daarmee enorm veel internationale aandacht.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Dit jaar zijn opnieuw zeven ondernemers in de watertechnologie genomineerd voor de WIS Award en zij maken dus kans op zo’n internationale zet in de rug. De nominaties zijn heel divers met mooie innovaties op het gebied van waterbehandeling, maar ook voor het verwijderen van plastic soep en een brandvertragend materiaal dat is gemaakt van fosfaat uit afvalwater.

Douze points van WaterForum

Op 9 oktober organiseert Water Alliance online de Grand Finale. Op vrijdagmiddag worden eerst de publieksstemmen bekend gemaakt. Vervolgens zal een vakjury het eindoordeel vellen waarbij de publieksuitslag zal worden meegewogen.

Tijdens de Grand Finale wordt ook de uitslag bekend gemaakt van de stemmen die zijn uitgebracht door lezers van WaterForum. De ‘douze points’ zoals we dat kennen van het Eurosongfestival. Niet van een land, maar in dit geval van de WaterForum lezers.

Doe mee, breng uw stem uit en kijk 9 oktober online naar de spannende grand finale.

Breng nu uw stem hier uit.

De nominaties in vogelvlucht

  • SusPhos – circulaire economie

SusPhos heeft een proces ontwikkeld waarmee struviet uit afvalwater kan worden opgewaardeerd tot hoogwaardige, marktconforme producten zoals vlamvertragers en meststoffen.

Marissa de Boer van Susphos:  ‘Over drie jaar hoop ik dat de eerste installatie klaar is om fosfaatrijke afvalstromen om te zetten in fosfaatvlamvertragers en dat we dichtbij de opening zijn van een tweede installatie in het buitenland.’

  • Noria -plastic vanger

Noria ontwikkelde de CirCleaner waarmee plastic uit water kan worden verwijderd. De drijvende installatie is een soort waterrad dat met vijf bladen in de bovenste meter van de waterkolom het afval omhoog haalt.

Rinze de Vries  van Noria: ‘Over drie jaar hopen we met een duurzame en betaalbare oplossing het plastic te kunnen stoppen dat via onze rivieren naar de oceanen drijft.’

  • Jotem – water for all

Jotem neemt deel met de Smartbox , een compacte, mobiele membraan waterbehandelingsunit. De unit is robuust uitgevoerd, heeft wieltjes en is overal ter wereld makkelijk in te zetten voor de productie van drinkwater.

Gerrit Dommerholt van Jotem:  ‘De Smartbox is een van onze Watermiracles, een serie off-grid waterbehandelingsapparaten. Ik hoop dat over drie jaar onze Watermiracles net zo bekend zijn geworden als Jotem Waterbehandeling.’

  • O3 systems met gasontladingslamp

O3 Systems heeft een unieke lichtbron ontwikkeld voor desinfectie van water met ozon. Het is de Fox gasontladingslamp gevuld met xenongas in plaats van kwik.

Mathieu Wolfs van O3 systems: ‘Over drie jaar hoop ik dat mensen zich meer bewust zijn van de schadelijke effecten van de uiterst zorgwekkende stoffen in het water en dat mensen blij zijn als ze een simpele oplossing hebben om die stoffen te elimineren. ‘

  • Semiotic Labs met monitoringsysteem voor pompen

Semiotic Labs heeft het SAM4 bewakingsunit ontwikkeld voor pompen. De unit verzamelt allerlei data, zoals trillingen en energiegebruik en kan aan de hand van geavanceerde algoritmen storingen zien aankomen.

Simon Jagers van Semiotic Labs; ‘Over drie jaar hebben we samen met onze klanten en partners het ‘digitale pomphuis van de toekomst’ gecreëerd dat rapporteert wanneer de pompen onderhoud nodig hebben. ‘

  • Berghof Membrane Technology met voorwaartse osmose

Berghof Membrane Technology heeft een module ontwikkeld voor tubulaire voorwaartse osmose (TFO). Het gebruik van deze module leidt tot energiebesparing en minder vervuiling van het membraan.

Claudia Sousa van Berghof: ‘De visie van ons bedrijf is om een schone omgeving te creëren voor alle generaties en om de beste oplossingen te bieden voor duurzame industriële groei.’

  • Royal Brinkman met nanobubbles

Royal Brinkman heeft een beluchtingssysteem ontwikkeld dat met nanobellen het zuurstof langer in het (afval) water kan houden.

Friso Vos de Wael van Royal Brinkman: ‘Over drie jaar hoop ik dat de sector samenwerkt om innovaties van de grond te krijgen die maatschappelijke problemen oplossen. Als de sector vooruitgaat, gaan we daar allemaal in mee.‘

Steun een van de ondernemers namens WaterForum en beng nu uw stem uit via de speciale WaterForum-pagina bij Water Alliance.