Premier Rutte reikt de prijs uit aan het Wetskills team dat energie-oplossingen voor Amsterdam en Seoul ontwierp. (foto: Wetskills).

Het winnende team van de Wetskills in Zuid-Korea heeft een oplossing bedacht waarbij energie wordt opgewekt door turbines in drinkwaterleidingen te plaatsen. Deze oplossing kan zowel door het Koreaanse waterbedrijf Water Works Agency in Seoul als door Waternet in Amsterdam worden toegepast. De Wetskills winnaars ontvingen de prijs zaterdag 10 februari in het Holland Heineken House in Gangneung namens de jury uit handen van premier Rutte.

“Het concept is niet totaal nieuw, maar het is nog niet eerder op grote schaal toegepast”, vertellen Wonjung Chung en Anniek Timmerman, twee studenten uit het winnende team. Het multidisciplinaire team was in de gelegenheid om out-of-the-box over de problematiek na te denken omdat geen van de teamleden gespecialiseerd was in energie. Het internationale Wetskills-team dat werkte aan energie-oplossingen in Seoul en Amsterdam bestond verder uit Rianne Meeusen en Bin Kim.

Opwekken van energie
Voor Wonjung Chung en Anniek Timmerman lag de grootste uitdaging in het uitvinden waar in beide steden daadwerkelijk de pijn zat. “Dat bleek een tekort aan energie te zijn. De Nederlandse en Zuid-Koreaanse context is heel verschillend en om dan te komen tot een oplossing in beide steden toepasbaar is, is lastig”, vertelt Timmerman. “Wij zien vooral kansen voor decentraal opwekken van hernieuwbare energie.”

Programma
In totaal twintig studenten namen van 28 januari tot 12 februari deel aan de Wetskills in Zuid-Korea. Elf Nederlandse en negen Zuid-Koreaanse watertalenten startten hun Olympisch avontuur in Seoul. Zij maakten daar onder meer excursies naar de grootste getijdencentrale ter wereld en drijvende eilanden in de Han-rivier. Het echte werk werd de afgelopen week verricht aan de Hongik universiteit in Seoul. Daarna reisden de teams af naar Gangneung voor de finale. De jury bleek het meest gecharmeerd van de oplossing voor het opwekken van energie in grote steden.

Cases
De Wetskills deelnemers waren verdeeld in vijf teams die elk aan een andere case werkten. De cases waren samengesteld door Nederlandse en Zuid-Koreaanse partijen. Zo ontwikkelden de jongeren in opdracht van het Koreaanse waterbedrijf K-Water een plan voor ecologisch watermanagement voor rivieren in Zuid-Korea. Voor Hoogheemraadschap Delfland werden de lokale mogelijkheden voor het decentraliseren van afvalwaterzuiveringen en het terugwinnen van grondstoffen onderzocht. Het Koreaanse wetenschappelijk instituut KIST wilde een ontwerp voor een zoute waterdragende laag in de bodem die zou kunnen dienen als opslagplaats voor energie of zoetwater. En de Provincie Friesland schreef samen met de stad Daegu een gamecompetitie uit voor het ontwikkelen van smart water systemen voor consumenten.

Wetskills
Sinds 2010 hebben meer dan 500 studenten en young water professionals van 120 universiteiten en organisaties deelgenomen aan een van de 27 Wetskills Water Challenges. Deze evenementen vonden plaats in Azië, Afrika, Amerika en Europa.