De winnaars van de Dutch Junior Water Prize, Elise Hornstra en Nikki van Haasteren (vlnr op de onderste rij), kregen via een videoverbinding te horen dat zij gewonnen hadden (foto: Wetsus).

De winnaars van de Dutch Junior Water Prize kregen op 3 april via een videoverbinding te horen dat zij gewonnen hadden. Elise Hornstra en Nikki van Haasteren van het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp wonnen de prijs met hun idee ‘Biomimicry: Filtering water by imitating life’. Zij mogen Nederland vertegenwoordigen op de Stockholm Junior Water Prize.

De Dutch Junior Water Prize, ook wel Stockholm Junior Water Prize The Netherlands, is een werkstukkenwedstrijd voor VO-leerlingen en draait om het beste idee op het gebied van waterinnovatie. Vanwege de coronapandemie en de door de regering afgekondigde maatregelen kon de finale van de Dutch Junior Water Prize, die al lange tijd op de agenda stond voor vrijdag 3 april, alleen in een aangepaste vorm doorgaan. In plaats van een feestelijke bijeenkomst werd gekozen voor ingezonden filmpjes en videobellen.

Filmpje opsturen
Tijdens de finaledag bij Wetsus presenteren de deelnemers hun project normaliter aan de jury, maar dat kon door de coronacrisis niet doorgaan. Daarom maakte elk van de negen genomineerde deelnemersgroepjes een filmpje met hun presentatie. Hun werkstukken hadden ze een paar weken eerder al ingeleverd, met onderwerpen als medicijnresten in water, het verwijderen van zware metalen uit afvalwater en bewustwording rondom waterbesparing. De jury is vervolgens aan de slag gegaan met het beoordelen van deze werkstukken. Op 3 april werden de deelnemende groepjes ook nog geïnterviewd door de jury, via videobellen. Aan het eind van de middag maakte de jury de winnaars bekend en mochten Elise Hornstra en Nikki van Haasteren juichen.

Stockholm
De winnaars mogen Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Stockholm. Hier doen 38 landen aan mee. Of de Stockholm Junior Water Prize dit jaar doorgaat, en in welke vorm, is op dit moment nog niet bekend.