Een uit slib gewonnen gom, IoT en Big Data-platform en nanobubble-technologie behoren tot de winnaars van de Aquatech Innovation Award van dit jaar. De awards presenteren ontwikkelingen in de watertechnologie met de potentie om échte verandering te realiseren en erkennen innovaties en technologieën van wereldklasse op de wereldwijde watermarkt.

En de winnaar is…
De overall winnaar van de Aquatech Innovation Award 2019 is de Kaumera Nereda® Gum, een nieuwe biobased grondstof die wordt gewonnen uit slibkorrels die zich vormen bij het afvalzuiveringsproces. Kaumera is een versterker en verbinder van eigenschappen. Door Kaumera Nereda® Gum te combineren met een andere grondstof, verandert het karakter van de stof. Kaumera kan water vasthouden maar ook afstoten. Hierdoor zijn toepassingen in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw en de papier- en bouwindustrie mogelijk. “Dit was veruit de grootste innovatieve technologie van alle inzendingen,” zei juryvoorzitter professor Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus, Europees expertisecentrum voor duurzame watertechnologie. “Het is volledig nieuw en nog niet eerder gedaan. In een verstedelijkende wereld zal het veel impact hebben om een ​​circulaire economie mogelijk te maken.”

De lancering is het resultaat van intensieve samenwerking tussen ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, TU Delft, STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer), Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel, het biotechnologiebedrijf ChainCraft en de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF).

De overall winner en category winners van de Aquatech Innovation Award 2019

OVERALL WINNER
Kaumera Nereda® Gum, Royal HaskoningDHV

CATEGORY WINNER: INNOVATION – NOT YET TO MARKET
Kaumera Nereda® Gum, Royal HaskoningDHV

CATEGORY WINNER: PROCESS CONTROL TECHNOLOGY & PROCESS AUTOMATION
GoAigua’s IoT en Big Data-platform, GoAigua

CATEGORY WINNER: WASTEWATER TREATMENT
ABX, Aquafortus Technologies Limited

CATEGORY WINNER: WATER SUPPLY (DRINKING WATER, CLEAN WATER, INCLUDING POINT OF USE)
MPC – Nanobubble, LG Sonic algae control

SPECIAL MENTION
Sewtree, ATB WATER GmbH

Meer informatie over de winnaars staat in het jury rapport.

Nieuw: Innovation Award Dinner
De winnaar in elke categorie en de ‘overall’ winnaar van de Aquatech Innovation Award 2019 werden op 4 november bekendgemaakt tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week en de Aquatech Amsterdam. Nieuw dit jaar was het Aquatech Innovation Dinner. Tijdens dit diner werden onder andere de winnaars gepresenteerd aan een publiek van ruim 250 innovators op het gebied van watertechnologie.

Jury leden van de Aquatech Innovation Award 2019

  • Prof.dr.ir. C.J.N. Buisman (Wetsus) – Chairman of the Jury
  • Ir.C.A. Uijterlinde (Stowa)
  • Ir.P. Kamp (retired – formerly PWN Technologies)
  • W.F. Volmer BSc (Nmi Certin BV)
  • Prof. M. Kennedy, PhD (IHE Delft, Institute for Water Technology)
  • J.S. Vrouwenvelder (King Abdullah University of Science and Technology (KAUST))
  • Prof.dr.ir. A.J.H. Janssen (Shell)
  • Drs. H.J. Gastkemper (Stichting RIONED)

Support aan AMREF Flying Doctors
Aquatech Amsterdam doneert het inschrijfgeld van de deelnemers aan de Aquatech Innovation Award aan AMREF Flying Doctors in ondersteuning van een speciaal project ‘Schoon water en veilige sanitaire voorzieningen in Homa Bay, Kenia’. Gezondheidsorganisatie Amref Flying Doctors heeft sterke banden met Kenia. Ze zorgen ervoor dat in Homa Bay 134.000 mensen met een laag inkomen toegang hebben tot sanitaire voorzieningen en schoon drinkwater. Ze zorgen voor goede toiletten, hygiëne en werken aan duurzame oplossingen voor schoon drinkwater in de gemeenschappen.