Willem Koerselmanprijs voor tweede maal naar KWR-onderzoekers Emke en De Voogt

Het artikel beschrijft dat rioolwateranalyse als methode om het gebruik van illegale drugs onder de Europese bevolking te onderzoeken sneller en regelmatiger te gebruiken is dan traditionele onderzoeksmethoden, zoals enquêtes. Rioolwaterzoek is complementair aan deze traditionele methoden. De Voogt en Emke waren niet de enige auteurs van het winnende artikel, 23 andere auteurs uit heel Europa hebben meegeschreven.

Voor de tweede keer
Voor Emke en De Voogt is het de tweede keer dat zij de Willem Koerselmanprijs krijgen. Ook in 2014 wonnen ze, ook toen met een artikel over het Europabrede drugsonderzoek.

KWR reikt de Willem Koerselmanprijs sinds 2009 elk jaar uit aan de KWR-onderzoekers die het peer-reviewed artikel hebben geschreven dat in het voorafgaande jaar het meest is geciteerd (maar de prijs nog niet eerder heeft gewonnen). De prijs wordt overhandigd door ex-KWR-onderzoeker Willem Koerselman, naar wie de prijs vernoemd is. Voor zijn artikel uit 1996 (‘The vegetation N:P ratio: A new tool to detect the nature of nutrient limitation’) in het Journal of Applied Ecology kreeg Koerselman in 2009 de eerste Willem Koerselmanprijs uitgereikt.