Na de droge zomer in 2018 werden een groot aantal Nederlanders geconfronteerd met scheuren in hun huizen. (foto: Wikimedia Commons).

In het Kleiwegkwartier in Rotterdam hebben inwoners een pomp geplaatst die sloot- en regenwater onder de grond naar de funderingspalen onder hun huizen pompt. Dat gebeurt via een buizenstelsel dat is losgekoppeld van de riolering. Tijdens droge periodes wordt de grondwaterstand zo kunstmatig verhoogd zodat de paalkoppen onder water blijven staan. Zo krijgt paalrot geen kans.

In een reportage van Rotterdam Rijnmond is te zien dat bewoner Jelle Feenstra in zijn wijk drie keer per week ruim dertig peilputten langs gaat om de grondwaterstand op te meten. Als hij het elektronisch meetlint afrolt gaat er een piepje af zodra de peilmeter het grondwater raakt. Op de computer houdt hij de standen bij. Zo weet hij heel precies wanneer de houten funderingspalen wel of niet onder water staan.

Proef

Een beschadigde fundering als gevolg van paalrot is een groot probleem in Rotterdam. Op meerdere plekken in de stad zijn huizen aan het scheuren en verzakken omdat de houten funderingspalen droog zijn komen te staan en zijn gaan rotten. Voor dit vaak kostbare probleem hebben de bewoners van het Kleiwegkwartier een betaalbare oplossing gevonden. Het begon drie jaar geleden als proef met het kunstmatig verhogen van het grondwaterpeil. En dat blijkt nu een succes.

Kosten pomp versus funderingsherstel

Voor de bewoners is het een hele opluchting dat de pomp werkt. De pomp kost weliswaar ruim 300.000 duizend euro en een paar duizend euro per jaar aan onderhoud. Maar dat is een peulenschil vergeleken bij de kosten voor funderingsherstel. Die bedragen liggen tussen de veertig en negentigduizend euro.