Wetsus en EIT raw materials steunen startups bij terugwinnen metalen uit afvalwater

Het is de bedoeling dat vijf deelnemers aan de prijsvraag worden geselecteerd die vervolgens begeleiding krijgen bij het verder uitbouwen van hun business case. De prijsvraag werd bekend gemaakt op het jaarlijkse Wetsus congres in Leeuwarden op 3 oktober door Rosalia Delgado, general manager van EIT raw materials.

Kloof tussen wetenschap en markt
“Met de prijsvraag willen we de kloof tussen wetenschap en markt verkleinen”, zo lichtte Delgado toe. “Er zijn allerlei regeling voor onderzoekers en ook voor bedrijven die zich al hebben bewezen. Met deze prijsvraag willen we vooral ondernemende onderzoekers steunen die vaak stranden in de valley of death”, aldus Delgado.

Veel ideeën voor innovatieve technologieën ontstaan bij onderzoekers. Een ondernemende onderzoeker kan nog wel tot een proefinstallatie komen, maar de vervolgstap naar de eerste verkochte installatie duurt vaak heel lang. “Dat blijkt voor startups de meest moeilijke fase te zijn. Met deze prijsvraag willen wij jonge ondernemers met goede watertechnologie in huis een handje helpen”, zo liet Delgado weten.

Samenwerking
Wetsus is vorig jaar deelnemer geworden van het EIT raw materials en doet al veel onderzoek naar het terugwinning van materialen uit water en afvalwater. Volgens Delgado was het daarom logisch om samen met Wetsus, als erkend Europees watertechnologiecentrum, deze prijsvraag uit te voeren. “Bij Wetsus zijn we al gewend om de onderzoekers en het bedrijfsleven bij elkaar te brengen”, zo licht Wetsus-directeur Johannes Boonstra toe. De samenwerking met het Europese instituut voor deze prijsvraag lag wat hem betreft dan ook zeer voor de hand. “Wij zien dat sommige van onze onderzoekers ook ondernemersbloed hebben en wij cultiveren dat. Maar we hebben ook allerlei programma’s om onderzoekers in contact te brengen met ondernemers zodat ze een goed watertechnologie-idee naar de markt kunnen brengen. Dit is precies wat het EIT raw materials met hun prijsvraag beoogd”, aldus Boonstra.

Begin 2017 worden tien start-ups geselecteerd die samen met een mentor en een coach hun business-case verder gaan uitwerken.

Prijzen
Naast de aankondiging van een nieuwe prijsvraag, werden tijdens het Wetsus congres twee bestaande prijzen uitgereikt. De Marcel Mulder prijs ging naar Jan-Willem van Egmond voor zijn promotieonderzoek naar de zoutwaterbatterij. Mulder is er in geslaagd om op labschaal energie op te slaan in zoutwater.
De publieksprijs van de Water Alliance innovation stimulation award 2017, ging naar Jos van Dalfsen van Wafilin Systems die de toepassing van hun membraantechnologie pitchte voor op de melkboederij. Met die techniek kan, direct na de melkrobot, de rauwe koemelk 50 procent worden ingedikt waardoor de boer de helft minder melk hoeft op te slaan en te koelen. Ook het transport naar de zuivelfabriek wordt gehalveerd.