Alle deelnemers aan de Wetskills Water Challenge op het podium tijdens de Budapest Water Summit. (foto: Wetskills).

Het voorkomen van watercrises. Dat was het thema van de Boedapest Water Summit die van 15 tot 17 oktober plaatsvond. In de Hongaarse hoofdstad gingen voorafgaand aan de internationale top twaalf Young Professionals in drie teams met dat thema aan de slag. Het team dat een educatief programma ontwikkelde voor het overbrengen van de waarde van water op toekomstige generaties, een case van Dutch Wavemakers, werd tijdens de Boedapest Water Summit door de jury bekroond met de eerste prijs.

‘Het educatieve programma van het winnende team was goed afgestemd op de doelgroepen en uitstekend toepasbaar in de Hongaarse situatie’, oordeelde de jury. Naast de case van Dutch Wavemakers, was er een verzoek van de Boedapest University of Technology and Economics om een concept te ontwikkelen voor resource recovery van water en grondstoffen. En hogeschool Van Hall Larenstein diende een case in voor het ontwikkelen van een inspiratiegids met droogtemaatregelen voor de landbouw. “Een oud-leerling van Van Hall Larenstein kon in dit team onze meest actuele kennis over ‘waterpleinen in de stad’ en ‘afkoppelen’ delen”, vertelt begeleider Marcel Rompelman die tevens docent is aan Van Hall Larenstein.

Programma

De Hongaarse editie van Wetskills begon op vrijdag 5 oktober. In het weekend vonden er allerlei kennismakingsactiviteiten plaats en vanaf maandag volgden er enkele uitstapjes naar lokale waterbedrijven. Daarna gingen de teams serieus aan de slag met hun opdrachten. Jongeren die deelnemen aan een Wetskills Water Challenge programma werken gedurende twee weken in internationale, multidisciplinaire teams aan echte watercases.

Internationaal

“Aan deze editie namen slechts drie Nederlandse waterprofessionals deel”, vertelt Rompelman. De rest was afkomstig uit Hongarije (7), Vietnam (1) en Zuid-Afrika (1). “De Nederlandse deelnemers waren wel verdeeld over drie verschillende teams. Net als professionals die bij dezelfde organisatie werken. We proberen de diversiteit in de teams zo groot mogelijk te houden. Zo leer je het meest van elkaar.”

Samenwerking

De Wetskills Foundation organiseerde de Water Challenge voor het eerst in Boedapest in Hongarije. Het programma werd ontwikkeld in samenwerking met de Hungary Water Association (HWA), de Technische Universiteit van Boedapest en de Nederlandse Ambassade in Boedapest. De Wetskills Water Challenge vond voor de tiende keer plaats in Europa, na eerdere evenementen in Roemenië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Watertop

De Boedapest Water Summit 2019, onder het motto ‘Preventie van watercrises’, biedt een platform voor politieke besluitvormers, onderzoekers en vertegenwoordigers van de economische en financiële sector om de uitdagingen te bespreken en oplossingen te vinden voor het bereiken van een wereld waarin voldoende veilig water voor iedereen beschikbaar is.