Wet- en regelgeving staat gebruik gezuiverd regenwater als drinkwater in de weg

De Regenwater Alliantie presenteerde in februari 2022 een voorstel voor de ‘regenwaterwet’, een actieplan om de huidige wet- en regelgeving aan te passen voor hergebruik van regenwater (foto: Jacqueline Fuijkschot).

Het krijgen van een certificering en een vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport om gezuiverd regenwater toe te passen als drinkwater blijft een hele kluif. Albert Jansen van Hemel(s)water weet er alles van. “Wij hebben een KIWA-certificering voor drinkwaterbereiding, maar de waterbar in BlueCity kan vooralsnog geen gezuiverd regenwater van ons toepassen.”

Gideon Bergmans ontwierp in het gebouw van BlueCity in Rotterdam een heuse waterbar. Deze bar werd aangekleed met enkele innovaties, zoals een verticaal natuurlijk zuiveringssysteem op basis van geselecteerde plantencombinaties van Green Art Solutions, een regenwaterdouche van City Shower, maar ook Hemel(s)water, dat regenwater zuivert tot drinkbaar water.

In het gebouw hebben het toilet, de vaatwasser en planten een aparte watertap met het gezuiverde regenwater. Alle systemen in het gebouw hebben voorlopig een gezamenlijke buffercapaciteit van 5.000 liter.

“De Waterbar serveert ‘regenwatercocktails’, waarmee we op een ludieke manier aandacht willen vragen voor de urgentie van regenwaterhergebruik. Dit water kan natuurlijk ook zo geproefd worden. Dat is bijvoorbeeld mogelijk tijdens evenementen in BlueCity. Nu is het zaak om de vergunning van het water via de Inspectie Leefomgeving en Transport rond te krijgen”, gaf Albert Jansen van Hemel(s)water in maart 2022 in WaterForum magazine aan.

Levering drinkwater is monopolie

Een paar maanden later is de vergunning echter nog steeds niet rond. De levering van drinkwater is een monopolie van de drinkwaterbedrijven die zijn verenigd in Vewin. De uitzondering geldt alleen voor eigenwinning of collectieve installaties. Bovendien moet de Inspectie Leefomgeving en Transport het meetprogramma om de waterkwaliteit te bewaken goedkeuren. “Dat lijkt eenvoudig, maar is het niet”, stelt Albert Jansen. “Zo kan alleen de waterleverancier deze aanvraag bij de ILT indienen en niet de technologieleverancier.”

Een onmogelijke eis

Het betekent volgens hem dat een gebouwenbeheerder of uitbater die hier uiteraard geen verstand van heeft een meetprogramma moet aanvragen. “Dat is geen sinecure. De laatste keer toen ik de ILT-site bekeek kon ik regenwater niet aanvinken als bron, alleen grondwater of oppervlaktewater”, zegt Jansen. Inmiddels is er volgens hem weer een nieuwe barrière bijgekomen. De aanvraag kan alleen via e-Herkenning. Bovendien is het verwarrend waar de exploitant van de waterbar een schenkvergunning voor de regenwatercocktails moet aanvragen. “Het is niet duidelijk of dit nu onder de ILT of de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit valt.”

Regenwateralliantie

Jansen is met zijn bedrijf lid van de Regenwater Alliantie. Deze organisatie komt voort uit een groep ondernemers die betrokken waren bij de Hackaton ‘Regenwater als grondstof’ van BlueCity, onder leiding van Nienke Binnendijk. In november 2021 werden ondernemers in de watersector uitgedaagd om 2.900 m3 regenwater, die jaarlijks op het dak valt van het voormalige zwembad aan de Maasboulevard in Rotterdam, te gaan gebruiken.
Op 8 februari 2022 , in de week van de Circulaire Economie, lanceerde de Regenwater Alliantie een voorstel voor de ‘regenwaterwet’, een actieplan om de huidige wet- en regelgeving aan te passen voor hergebruik van regenwater.