Water Actie Agenda
Universele toegang tot schoon water en waardige toiletten in 2030, dat staat op het programma van de VN Waterconferentie (foto: Unicef).

Op 22 maart, Wereldwaterdag, zijn alle ogen gericht op New York, waar de VN Waterconferentie van start gaat. De beoogde uitkomst is de Water Actie Agenda, die duurzaam ontwikkelingsdoel #6 voor water sneller binnen bereik moet brengen.

Drie dagen lang, van 22 tot en met 24 maart, ontmoeten 6500 deelnemers elkaar in New York om antwoorden te vinden op de mondiale waterproblemen. Volgens watergezant Henk Ovink kunnen coalities een ander beheer, waardering en financiering bewerkstelligen en de watervoorziening weer op een goede koers krijgen.

Voor het eerst in vijftig jaar

Nederland en Tadzjikistan zijn de gastlanden van de VN Waterconferentie. Het is voor het eerst sinds vijftig jaar dat de Verenigde Naties de lidstaten voor dit onderwerp bijeen heeft geroepen. De uitkomst is niet verplichtend en dat maakt de beoogde actieagenda zo belangrijk. Inmiddels staat die al op meer dan 300 aanmeldingen, die opgeteld een investering van enkele miljarden dollars omvatten.

Koning Willem-Alexander

Bij de officiële opening op Wereldwaterdag houdt koning Willem-Alexander een toespraak. Behalve aan de conferentie, neemt de koning ook deel aan enkele programmaonderdelen van de New York Water Week, georganiseerd door Nederland en New York City. Minister Mark Harbers zal op 23 maart aanwezig zijn bij de lancering van het International Panel on Deltas, Coastal Areas and Islands (IPDC), dat de internationale samenwerking gaat stimuleren om klimaatadaptatie te versnellen.

Politieke en maatschappelijke wil

Aan de vooravond van de conferentie roept Henk Ovink, de Nederlandse watergezant en grote motor achter de conferentie, op tot het tonen van politieke wil. “We hebben de wetenschappelijke kennis, we hebben de meeste technologieën en capaciteiten en we hebben de financiering. De vraag is of we ook de politieke en maatschappelijke wil hebben om de watercrisis het hoofd te bieden. Hebben we de wil om het beheer en de waardering radicaal te veranderen voor een veiligere, gezondere en welvarendere wereld? En daarbij niemand achterlatend”, aldus Ovink.

Water, voedsel, energie en gezondheid

Volgens Ovink laat de wereld zien dat het problematisch is om water te delen wanneer het schaars is. “Zeker nu we begrijpen dat het de zekerheid ondermijnt van onze voedselvoorziening, energievoorziening en gezondheid. Het delen van die schaarste vraagt om een systematische samenwerking. Er zijn veel spanningen rond grensoverschrijdende rivieren, maar gelukkig zijn er ook heel veel voorbeelden dat uiteindelijk de watervoorzieningen voor alle belanghebbenden goed kan worden veiliggesteld”, constateert de Nederlandse watergezant.

Multisectorale coalities

Ovink roept op tot de vorming van coalities. “We hebben toezeggingen die sectoroverschrijdend zijn en die zullen leiden tot veranderingen in de systemen van de voedselvoorziening, energievoorziening, biodiversiteit en het klimaat. Bij de voorbereiding van deze conferentie hebben we al gezien dat water minder omstreden is dan andere problemen. Water is met alles verbonden, dus iedereen heeft er een belang bij. De coalities en hun toezeggingen zijn geen geïsoleerde initiatieven maar multisectorale samenwerkingen die het bereiken van alle duurzame ontwikkelingsdoelen mogelijk maken als water overal in wordt meegenomen. Dat gaat op deze conferentie gebeuren”, is zijn stellige overtuiging. Meer dan 1200 organisaties zijn inmiddels in New York neergestreken om nieuwe verbanden te smeden.

Volg het live

Alle plenaire sessies en sommige deelevenementen zijn live te volgen. Zie het hele programma op https://sdgs.un.org/conferences/water2023
De laatste stand van aanmeldingen voor de Water Actie Agenda is te zien op https://sdgs.un.org/partnerships/action-networks/water