Waterstand in Drenthe nog dagenlang verhoogd na noodweer in het weekend

In het noordoosten van ons land hebben felle onweersbuien op zondag 13 mei geleid tot overlast. De brandweer had volop werk. Plaatselijk viel in enkele uren de hoeveelheid regen die normaliter over de hele maand mei valt. Het zal nog enkele dagen duren voordat het overtollige water is afgevoerd en de waterstanden weer normaal zijn.

Het KNMI waarschuwde ruim tevoren al met code geel voor stevige onweersbuien in Gelderland, Flevoland, Overijssel, Friesland, Drenthe, Groningen en op de Waddeneilanden. Daardoor valt achteraf gezien de schade erg mee. Waterschap Hunze en Aa’s laat weten dat lokaal tijdig maatregelen zijn getroffen om de afvoer te bevorderen. Het gaat dan om acties als het verlagen van stuwen en waterstanden bij het gemaal.

Auto’s konden niet meer starten
Volgens het waterschap is er plaatselijk 60 millimeter regen gevallen, net zoveel als normaal in de hele maand mei valt. De grootste wateroverlast heeft plaatsgevonden in de omgeving van Borger en Tweede Exloërmond. Ook in Assen en Rolde liepen straten onder. Auto’s kwamen op sommige plekken decimeters diep in het water te staan en konden soms niet meer starten. En bij attractiepark Drouwenerzand in de Drentse gemeente Borger-Odoorn stonden automobilisten tot hun knieën in het water.

Een overzicht van de neerslagverdeling in het beheergebied van Hunze en Aa’s. De radarbeelden moeten nog geijkt worden aan de gemeten neerslaghoeveelheden van meetstations. Het waterschap kon al melden dat bij verschillende meetstations de absolute neerslaghoeveelheden groter blijken te zijn dan in de radarbeelden wordt aangegeven. Lokaal is er meer dan 60 mm gevallen in een korte periode (beeld: Hunze en Aa’s).