Watersector valt in de prijzen bij GreenTec Awards

De Green Tec Awards worden jaarlijks toegekend aan bedrijven die met innovatieve ideeën een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving. In voorgaande jaren namen o.a. Volkswagen, Airbus en Bauknecht deze internationale maar vooral Duitse ”Clean Tech” prijs al eens in ontvangst. 
Ook dit jaar stonden er weer grote namen op het podium in het congrescentrum ICM. Niet alleen de Bekende Duitsers als presentatoren maar ook als sponsor (bv. Porsche, Wilo en Tetra Pak) en natuurlijk als winnaars. Zo realiseerde Danfoss in China een project waarbij industriële restwarmte nuttig wordt ingezet en werd Lufthansa beloond voor het beperken van de bodemverontreiniging op vliegvelden. 

Simpele ideeën
Maar het meest vielen de simpele ideeën op, zoals de Galileo Wissenspreis die naar de BalkonBienen ging voor een eenvoudig idee: hang aan een balkon een kleine bijenkorf, en je hebt elke ochtend verse honing bij het ontbijt. De bijen waren ook al winnaar van de WWF Sonderpreis, voor een iets grootschaligere aanpak: StadtBiene 2.0. Maar het meest innovatieve idee, voor Duitsers tenminste, was van de winnaar in de categorie Lifestyle: Bio Strohhalme. Een rietje gemaakt van stro, is volgens de Duitsers een briljant idee.
Compacte afvalwaterzuivering
Dit jaar was er voor het eerst een aparte categorie Wasser & Abwasser. De eerste prijs in deze categorie ging naar ATB Umweltechnologien GmbH voor hun compacte afvalwaterzuivering PUROO. Zij ontwikkelden voor hun kleinste SBR installaties een vlotterafsluiter die het proces erg energiezuinig en makkelijk bedienbaar maakt. Het idee is erg slim, en als uit de praktijk blijkt dat het weinig onderhoud vraagt, kan dit wel eens een nieuwe standaard voor decentrale afvalwaterzuivering worden. 

V.l.n.r.: Dr. Markus Beukenberg (Chief Technical Officer WILO), Markus Baumann (Geschäftsführer ATB Umwelttechnologien), Hans-Joachim Watzke (Geschäftsführer Borussia Dortmund)

De Sonderpreis Start-up ging helaas niet naar de Nederlandse nominatie Pectof B.V. voor het benutten van de hele vrucht van de koffieplant, maar naar een doorbraak op het gebied van zeewater ontzouting: akvoFloat. Door een zeer efficiënte microflotatie te combineren met een een extreem robuuste microfiltratie zijn Matan Beery en Johanna Ludwig van Akvolution uit Berlijn in staat met een kleinere installatie 90% energie te besparen in de voorbehandeling van omgekeerde osmoses voor zeewaterontzouting. 

Johanna Ludwig en Matan Beery van Akvolution nemen de GreenTec Award in ontvangst

Maar de watersector leverde nog een winnaar, namelijk in de categorie Recycling & Ressourcen: Saperatec. Zij scheiden papier en plastic in een mico-emulsie om ze te kunnen hergebruiken en doen dat zelfs winstgevend.